Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

WE WONDER WHERE THE WHITE WENT

Tentoonstelling 26-04-2019 t/m 26-05-2019 > Amsterdam
Arti et Amicitiae WE WONDER WHERE THE WHITE WENT
Kunstenaars: Ad de Jong, Suzan Drummen, Fransje Killaars, Jan Theun van Rees, Gé-Karel van der Sterren, Arja Hop/ Peter Svenson, Esther Jiskoot, Harry Markusse, Stan Klamer, Martin Fenne, Marianne Roodenburg, Erik Mattijssen. Curator: Marianne Roodenburg

WE WONDER WHERE THE WHITE WENT is een tentoonstelling met het werk van kunstenaars, waarbij de fascinatie voor kleur als visueel beeldmiddel de bindende factor is. Kleur is de taal en tegelijkertijd ook het raadsel dat deze kunstenaars obsedeert en hen steeds opnieuw beweegt dit beeldaspect te gebruiken; soms excessief, barok of fel, maar ook fragiel,verstild of ingetogen.
Het kleurgebruik zorgt voor een ongrijpbare bron van de gewaarwording. De totaal verschillende denkwijzen over vorm en materiaal laten juist de gezamenlijke obsessie voor kleur zien. Het gaat bij deze presentatie, naast het herkennen van de context, om de visuele ervaring. Met deze selectie kunstenaars wordt ‘betekenis geven’ herzien in ‘betekenis ervaren’.

Tour en talk met kunstenaar/ curator Marianne Roodenburg
Zaterdag: 11 en 25 mei. Inloop: 15.30 uur, start 16.00 uur
Graag opgeven via rsvp@arti.nl

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"