Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Maalstroom

Tentoonstelling 31-05-2019 t/m 23-06-2019 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Maalstroom
Beeld: Anna J. van Stuijvenberg:Hybrids, detail, NKD Dale, Noorwegen, 2017
Jolanda Jansen: Paper Study #5a, live performance, The Big Draw, Kruithuis Den Bosch, 2016
Een tentoonstelling van Jolanda Jansen en Anna J. van Stuijvenberg

Landschap van Papier

De ruïne van de twee uur durende performance tijdens de opening door Jolanda Jansen vormt samen met de site specific installatie van Anna J. van Stuijvenberg de tentoonstelling Maalstroom (aanvang 18.30 uur). Het vergane waterrad van de eeuwenoude houtzagerij uit Noorwegen leidde tot de ontdekking van allerlei relaties tussen de Noorse bossen en Amsterdam. Dit alles wordt verbeeld in een installatie met een monumentale frottage tekening.

In de performance wordt het proces van groei en verval in een korte tijdsspanne uitgedrukt. Toeval speelt hierbij een grote rol, een strakke rol papier wordt ter plekke getransformeerd, bewerkt en bespeeld, net als de processen in de grillige natuur.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gastkunstenaars:
Borealis: 31 mei t/m 8 juni
Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius zijn gefascineerd door de bossen in de poolcirkel en de verhalen die er in verscholen liggen. Hun multimediale project Borealis, wordt de invloed van de mens op het landschap verbeeld.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Water Moving: 12 t/m 23 juni
Een ‘durational’ performance waarin Marilyn Arsem met minimale ingrepen de tijd verbeeldt. Een contemplatief onderzoek naar de beweging van water.

Ik zal de paden markeren waarlangs het water loopt, ontdekken door wat het wordt belemmert, afmeten van waar het zich verdampt en onderzoeken wat er achter blijft. Elke dag zal ik een andere koers volgen. Eventueel vraag ik het publiek om mij te helpen, terwijl andere momenten ik hen zal uitnodigen om samen met mij in stilte te observeren. ‘Water Moving’ is een kleinschalig onderzoek ontworpen voor grotere vragen en gedachten. Marilyn Arsem creëert live events sinds 1975, van solo performances in galeries tot grootschalige, site-specific werken

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

RANDPROGRAMMA

Lezing: 7 juni 15 – 17 uur Borealis Project

Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius vertellen over hun multimediale project Borealis.

The Challenge of Making New Work Marilyn Arsem reisde twintig jaar naar internationale festivals met haar site-specifieke performances.

Ongepland reageert zij op een locatie die bij aankomst wordt geselecteerd. Deze aanpak kan mislukken, maar heeft ook voordelen. Er doen zich mogelijkheden voor die nooit in de studio kunnen worden bedacht. Arsem spreekt over haar strategieën hoe een performance te maken en laat beelden zien van werk dat onverwacht ontstond.

Lezing: 14 juni 15 – 17 uur Dwalen door een landschap van papier
De kunstenaars Jolanda Jansen & Anna J. van Stuijvenberg bespreken hun werk.

Beeld: Anna J. van Stuijvenberg:Hybrids, detail, NKD Dale, Noorwegen, 2017
Jolanda Jansen: Paper Study #5a, live performance, The Big Draw, Kruithuis Den Bosch, 2016

De expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdams Fonds voor de Kunst en voordekunst

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"