Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Artist talk | Pleuriversum | met Matthijs de Bruijne | Pink Pony Express | Isabel Burr Raty

Tentoonstelling 13-11-2019 t/m 13-11-2019 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Artist talk | Pleuriversum | met Matthijs de Bruijne | Pink Pony Express | Isabel Burr Raty
Spreker 1 – Matthijs de Bruijne (NL)
Matthijs de Bruijne’s praktijk is het resultaat van samenwerking met sociale bewegingen, groepen en organisaties. Werkzaam in Argentinië in december 2001, te midden van sociaal conflict en een bankroete staat, ondervond de Bruijne dat de kunstenaar meer kan zijn dan een reflectieve buitenstaander en kan werken binnen politieke strijd. In 2010 werd hij uitgenodigd om als kunstenaar aan de slag te gaan voor de Vakbond van Schoonmakers van FNV Bondgenoten en ontwikkelde hij samen met de schoonmakers hun visuele identiteit.
Tijdens zijn lezing gaat hij in op zijn recente tentoonstelling bij BAK in Utrecht; Compromiso Poli?tico. In de tentoonstelling werd gezocht naar verbindingen tussen artistieke praktijk en politieke basisbewegingen in de gedeelde onderliggende ervaring van precariteit; in vormen van representatie en protest; en in het verlangen naar nieuwe beelden en verbeeldingen die werken naar sociale rechtvaardigheid./

De titel van de tentoonstelling, Compromiso Político, is een voorstel om het idioom ‘sociaal geëngageerde kunst’ en de compromissen waartoe deze uitdrukking vaak leidt te omzeilen. Compromiso betekent in het Spaans een toewijding en verplichting, een toewijding aan zowel politiek als kunst. De Bruijne verklaart: “een compromiso político is een manier om naar hetzelfde politieke doel toe te werken en samen te werken als deel van zowel de beweging als het instituut kunst. Hiermee staat het in contrast met de vrijblijvendheid van sociaal geëngageerde kunst.”

De Bruijne zal zowel video- als fotomateriaal uit zijn archief presenteren ter onderbouwing van zijn vertoog.

Spreker 2 – Pink Pony Express (NL)
Het collectief is pionier op het gebied van ‘research through making’en werkt op het snijvlak van onderzoek, ontwerp en maatschappij. De ontwerpers realiseren projecten in het binnen- en buitenland op locaties met frictie tussen burger en overheid. Tijdens hun uiteenzetting zullen zij Urk vissers interviewen (en vice versa) over land- en water grenzen, pulsvisserij-lobby en de impact op een gemeenschap die dit met zich meebrengt. Zij verweven hiermee twee culturele bubbels (ongenuanceerd gezegd, de stadse bubbel en de rurale bubbel) die elkaar normaliter nauwelijks spreken of tegenkomen.

Spreker 3 – Isabel Burr Raty (BE/CL)
Volgens de kunstenaar zijn we in naam van vooruitgang en hygie?ne klinische, consumerende dolende radertjes geworden. Geconfronteerd met deze situatie heeft Burr Raty zichzelf ontpopt tot ‘patrona’ van haar exotische mobiele boerderijen, die een zelfvoorzienend productiemodel voorstelt, gebaseerd op uitwisseling en inzameling van menselijke orgastische vloeistoffen getransformeerd tot beauty- en gezondheidsproducten. Tijdens de artist-talk zet Isabel haar onderzoek uiteen, kun je producten testen en wordt het publiek uitgenodigd actief mee te denken en adviseren over nieuwe landbouw-technologiee?n.

Moderator Anne van Leeuwen, studeerde kunstgeschiedenis, cultural analysis en biologie. Als initiatiefneemster van ‘Nieuwe Symbiose’ ontwikkelt en presenteert zij inhoud over het nieuwe samenleven met niet-mensen in de 21ste eeuw. Tevens is van Leeuwen directielid bij de Ambassade van de Noordzee. Een platform met wetenschappers, kunstenaars en beleidsmakers die de relatie tussen mensen en niet-mensen in- en rond de Noordzee onderzoeken.
Samen met haar partner is ze momenteel een koolstofpositieve, biodiverse productie-boerderij met leercentrum aan het opzetten, genaamd Bodemzicht. Bij ARTIS werkt van Leeuwen aan een museum over de relatie tussen mens en natuur in het Antropoceen.PLEURIVERSUM
Volgend op de Museumnacht van 2 november is er twee weken lang een dag- en avondprogramma met lezingen, artist talks en rondleidingen afsluitend met een Mini-museumnacht in Arti et Amicitiae. Tijdens deze avonden worden wetenschappers en kunstenaars uitgenodigd te reageren op de inhoudelijke thematiek van de manifestatie.

Tijdens de artist-talks en lezingen van diverse (gast)sprekers verkennen we de rol die kunst en wetenschap kan spelen in het klimaatdebat. Er wordt verbinding gelegd tussen kunstenaars, sociologen en kernfysici, vanuit hun eigen onderzoek. Allen als uitgangspunt voor ideee?n, interpretaties en initiatieven die vernieuwing van het groene, politieke en sociale hedendaagse (urbane) leven beogen. Anne van Leeuwen zal de avond modereren.

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"