Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Open Call

Tentoonstelling 11-01-2020 t/m 26-01-2020 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Open Call
Opening: vrijdag 10 januari 19 uur met om 21 uur een optreden van beeldend/muzikaal impro-explo ensemble RIVELLI.

OPEN CALL
Onder de overkoepelende titel ‘Open Call’ presenteert Arti et Amicitiae maar liefst vijf tentoonstellingen tegelijkertijd in de bovenzalen. Alle tentoonstellingen zijn gecureerd door leden kunstenaars, die afgelopen zomer hebben gereageerd op een oproep van Arti’s Programma Commissie (PC) om ideeën te ontwikkelen voor interessante groepstentoonstellingen. Uit twintig inzendingen zijn de volgende voorstellen gekozen, die in de ogen van de PC samen recht doen aan Arti’s rijke, eigenzinnige, multidisciplinaire en veelstemmige gemeenschap.

Zaal 2
Van Tafel
Kunstenaars: Suzanne de Graaf, Bart Scheerder, Conny Spuybroek, Judith Vossen, Mies Baars, Sander Goosen en Judith Heinsohn.
Sinds hun afstuderen in 1994 aan de Gerrit Rietveld Academie komen de zeven beeldhouwers geregeld bijeen en bespreken hun werk. Voor de derde keer initiëren zij een gezamenlijke expositie met de tafel als drager of onderdeel voor hun sculpturen. Ditmaal staan bovendien de herinneringen aan hun voormalige beeldhouwdocent centraal, die hen onder meer vroeg de ruimte tussen de stillevens met opgezette dieren vast te leggen ‘vanuit het gevoel op de rand van een afgrond te staan’


Zaal 3 en 4
Het wereldprobleem & andere ongemakken
Kunstenaars: Airco Caravan, Anita Mizrahi, Baukje Spaltro, Beldan Sezen, Eliane Gerrits, Ella Koopman, Hans Kuiper, Jean-Philippe Paumier, Julia Winter, Maria Louise Vandenput, Reinder van der Woude (curator), Reineke Hollander en Rob Steenhorst.
Een tentoonstelling gewijd aan ‘het wereldprobleem’: complex, veelomvattend en met eindeloze mogelijkheden, als een schaakprobleem. Al duizenden jaren houdt de mens zich ermee bezig, creëert godsdiensten, bedenkt theorieën, doet uitvindingen en maakt kunst. Nieuwe oplossingen leiden steevast tot nieuwe problemen.
Op donderdag 16 januari houdt filosoof en dichter Maarten Doorman een lezing n.a.v het thema (met zaaldiscussie). Voorafgaand aan deze lezing treedt op RENDIER & SEMBLE met het nummer 'Victory Boogie Woogie'.


Zaal 5
**STDUIO**
Kunstenaars: ookoi (Peter Mertens en Harold Schellinx)
Via arti.nl/stduio is tijdens de Open Call-tentoonstelling een voortdurende geluidsstream te beluisteren waar alle Arti-kunstenaars opgeroepen worden aan bij te dragen. Ter inspiratie toont ookoi eerder werk in die geest. Apps, Placards, Video’s. Dat alles in één keer goed.

Zaal 6
Of All Places
Kunstenaars: Eva Gonggrijp, Marjolijn Boterenbrood, Femmie Duiven, Anne van As, Barbara Broekman en Ludo Winkelman, Jak Beemsterboer, Marit Dik, Joop Haring, Gerda Kruimer, Ursula Neubauer en Theo Steemers (curator).
‘Of All Places’ toont werken van uiteenlopende plekken die voor de deelnemende kunstenaars belangrijk zijn, vanuit interpretatie, verbeeldingskracht en reiservaringen. De kunstwerken raken ook aan het element van plaatsgebonden verrassing en ontmoeting, zoals dat tot uitdrukking komt in de Nederlandse vertaling van de titel ‘uitgerekend op deze plek’.

Zaal 7
The Meeting (een collectieve muurtekening)
Henk Fakkeldij
‘The Meeting’ is gebaseerd op een techniek van de surrealisten, waarbij kunstenaars gezamenlijk tekeningen maken zonder elkaar’s aandeel te kunnen zien. Fakkeldij zelf zal het startsein geven met een muurtekening die hij direct afdekt. Vervolgens zijn Arti-leden van harte uitgenodigd om de onzichtbare tekening voort te zetten in de aangrenzende vlakken. De groeiende muurtekening wordt een plek waar handschriften, ideeën, kleuren en kunstenaars elkaar bedoeld en onbedoeld ontmoeten.

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"