Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Ongemakkelijk // Akward

Tentoonstelling 13-03-2020 t/m 11-04-2020 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Ongemakkelijk // Akward
Fotografie: René Bosch
Ontwerp: Katja Vercouteren
ONGEMAKKELIJK
Over het gat dat gaapt tussen wat de mens wil en wat de wereld hem te bieden heeft*

In een tijd dat perfectie de norm is, en we zelf verantwoordelijk worden geacht voor ons eigen succes, is het thema ongemak relevanter dan ooit. Waar onze samenleving ongemak schuwt, omarmt menig kunstenaar ongemak: juist het moment tussen weten en niet weten laat ruimte voor het menselijke zijn.

* Vrij naar Camus, uit de essaybundel ‘De troost van de slapstick’ van Arnon Grunberg. Loosely based on Camus, taken from an essay bundle by Arnon Grunberg.

Kunstenaars: Necim Abiadh, Aukje Dekker, Marc van Dijk, Hans Eijkelboom, Maurice van Es, Bart Eysink Smeets, Marieke Gelissen,Takeshi Ikeda, Pieter Kusters, Jennifer Lyon Bell, Hans van der Meer, Claudia Mulder, Pilvi Takala, Kuang-Yu Tsui, Robbert Weide, Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis.

ONGEMAKKELIJK is een project van beeldend kunstenaars Claudia Mulder, Robbert Weide en Marieke Gelissen. De expositie is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Tashin Bank Foundation for Art and Culture maakte deelname van Kuang-Yu Tsui mogelijk.

---------------------------------------------

ONGEMAKKELIJK PLAAGDIER DINER
Donderdag 19 maart, 19.00 uur (inloop vanaf 18.00 uur)
Bij Hotel Buiten aan de rand van de Sloterplas wordt een 4-gangen Plaagdier Diner geserveerd door chefkok Vijay Boodt. Op het menu staan Schiphol-gans, paard, Japanse oester en Amerikaanse rivierkreeft. U krijgt toelichtingen bij de gerechten, er worden gedichten voorgedragen en de jager komt op bezoek.
• Prijs €37,50 p.p. (excl. drank). Reserveren via dekeukenvanhetongewenstdier.nl of kvhod12@gmail.com.
HET OPLOSBAARHEIDSPRODUCT VAN ONGEMAK EN SCHAAMTE MET ARNON GRUNBERG & TIJS GOLDSCHMIDT
Vrijdag 3 april, 20.30 uur
Arnon Grunberg en Tijs Goldschmidt delen hun observaties over ongemak en schaamte. Bioloog en essayist Goldschmidt selecteerde eerder uit het Spaarnestad Archief foto’s die bij hem een gevoel van plaatsvervangende schaamte opriepen. Welke beelden maakten dat hij wilde wegkijken? Schrijver Grunberg beseft dat het leven grotendeels een oefening in ongemak is. Zijn werk geeft dan ook blijk van mededogen voor de imperfecties van de mens, het zijn uiteindelijk altijd ook imperfecties die schoonheid mogelijk maken.
• Toegang € 14,50 Koop je kaartje via deze link
Let op: De toegang voor Artileden is vrij, het aantal plaatsen voor Artileden is beperkt. Leden kunnen zich aanmelden via arti@arti.nl

COACHING TEGEN ONGEMAK
Wilt u het ongemak niet omarmen, maar wilt u er juist vanaf? Vraag een coachingsgesprek van 45 minuten aan bij Danielle Meesters. Gezeten aan een tafel in de sociëteit van Arti et Amicitiae helpt zij u om inzicht te krijgen in uw probleem. Ze laat u er op een andere manier naar te kijken, zodat u zich er niet meer ongemakkelijk over voelt.
• Kosten: €37,50 per gesprek. Aanvragen via info@daniellemeesterscoaching.com.


MISTER MOTLEY: ONGEMAK EN KUNST
Naar aanleiding van de expositie publiceert online kunsttijdschrift Mister Motley een reeks artikelen over ongemak en kunst. Elke donderdag verschijnt een nieuw artikel op mistermotley.nl, te beginnen op donderdag 5 maart.
ONGEMAKKELIJK is een project van beeldend kunstenaars Claudia Mulder, Robbert Weide en Marieke Gelissen. De expositie is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Tashin Bank Foundation for Art and Culture maakte deelname van Kuang-Yu Tsui mogelijk.

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl
Routekaart
10 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae