Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

MENSBEELD - Nieuw geschilderd

Tentoonstelling 01-08-2020 t/m 30-08-2020 > Amsterdam
Arti et Amicitiae MENSBEELD - Nieuw geschilderd
Speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling en voor jou, bezoeker van Arti, 28 levensgrote geschilderde iconen van deze tijd.

Helen Verhoeven, Marc Mulders, Sarah Verbeek, Wieske Wester,
Jana van Meerveld, Rik Meijers, Hanan Klei, Marie Aly, Tobias Lengkeek,
Toon Teeken, Tanja Ritterbex, Judith Kisner, Eli Content, Iris Kensmil.

De wereld om ons heen verandert. Met allerlei nieuwe ontwikkelingen die razendsnel ons dagelijks leven beïnvloeden, waarvan de impact op de mens en zijn toekomst nog moet blijken. Vanuit ons kunstenaarschap voelen en zien we dat het juist nu noodzakelijk is om, op het punt waar we staan als mensheid, te verkennen of we een (nieuw) hedendaags beeld van de mens kunnen laten zien.

Kan onze geest de morele en technische complexiteit, met een enorme impact op ons toekomstige leven, nog wel bevatten? Hoe bepalen we ons beeld van de mens nu? Als een niet vanzelfsprekende gemeenschappelijke situatie. Als onderdeel van alle wezens. Kunnen we het geheel van onze planeet beschouwend, ons nog wel een compleet of nieuw beeld vormen van de mens?

Voordat de wereld gevangen zou worden door de pandemie, begon voor 14 uiteenlopende schilders de maandenlange verkenning van het schilderen van het beeld van de mens van nu. Zij brengen jou het medium (olie)verf en het schilderen op doek als primair medium om vorm te geven aan hun ideeën, beelden en verhalen. In het werk van alle schilders is een diepe verbondenheid met de wereld en zichzelf te zien. Eenieder vanuit eigen visie, eigen praktijk en specifieke manier van schilderen.

In een tijdperk waarin velen de zintuigen branden aan digitale schermen is een zeldzame verzameling van 28 levensgrote (olie)verfschilderijen eenmalig bijeen voor jouw fysieke aanwezigheid.

M E N S B E E L D
Open dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur – entree € 5,00. Twee euro wordt gedoneerd aan The Black Archives

Een tentoonstelling geïnitieerd door:
BINJIP, Jowon van der Peet, Ad de Jong en Jana van Meerveld.

Met dank aan de genereuze steun van de schilders, de Iona stichting, het Mondriaanfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl
Routekaart
11 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae