Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

What my Hands Know

Tentoonstelling 21-01-2023 t/m 11-03-2023 > Amsterdam
Arti et Amicitiae What my Hands Know
Arti et Amicitiae presenteert met trots de groepstentoonstelling What My Hands Know, met nieuw en bestaand werk van twaalf internationale en Nederlandse kunstenaars: Stéphanie Baechler, Sara Bjarland, Helen Dowling, Alex Farrar, Janina Frye, Ceel Mogami de Haas, Christine Moldrickx, Emmeline de Mooij, Charlotte Eta Mumm, Benjamin Roth, Evita Vasiljeva en Dieke Venema.

De tentoonstelling richt zich op kunstenaarspraktijken waarin materialiteit, intuïtie en een procesmatige manier van werken centraal staan. De titel verwijst naar onze interesse in belichaamde kennis en naar handen als instrumenten en overbrengers van informatie tussen de binnen- en buitenwereld. In een steeds meer digitale wereld is onze dagelijkse realiteit vaak nogal afstandelijk, en worden fysieke lichamen vaak eerder gezien als obstakels dan als dragers van kennis. In deze tentoonstelling worden toeschouwers uitgenodigd opnieuw contact te maken met hun zintuigen en om de tactiele, materiële en fysieke aanwezigheid van de kunstwerken te verkennen.

De tentoonstelling omvat installatie, sculptuur en objecten in de breedste zin van het woord: gebruikmakend van een veelheid aan materialen zoals textiel, klei, aluminium, bewegend beeld, huishoudelijke voorwerpen, nagellak, geluid, latex, bouwmaterialen, medische apparatuur, voedsel en 3-D scans, werken de kunstenaars in een reeks van zowel meer traditionele als nieuwe technieken zoals weven, keramiek, tekenen, bewerken, gieten, lasersnijden en assemblage. Elke kunstenaar presenteert een uniek perspectief op het creatieve proces, waarin intuïtie, experiment, transformatie en een constante dialoog met materialen de drijvende kracht is. De selectie van werken verkent een breed scala aan zowel persoonlijke als actuele, universele thema's, gerelateerd aan de relatie en interacties tussen het lichaam en zijn innerlijke/uiterlijke omgeving.

Bij de tentoonstelling is er een publieksprogramma bestaande uit workshops door Emmeline de Mooij en Stéphanie Baechler, een lezing over kunstenaarsboeken door grafisch ontwerper Gabriele Götz en kunstenaar Martín La Roche, en rondleidingen door deelnemende kunstenaars. Een essay van Fenne Saedt (curator en artistiek directeur Ruis in Nijmegen) begeleidt de tentoonstelling en wordt ook gepubliceerd op Mister Motley.

What My Hands Know is een project van kunstenaars Sara Bjarland en Charlotte Eta Mumm.
De tentoonstelling wordt genereus ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Iona Stichting. Individuele kunstenaars kregen ook steun van de State Culture Capital Foundation (SCCF) of Latvia, Amarte Stichting, Stichting Stokroos en The Swedish Cultural Foundation in Finland.

What my Hands Know
Opening: vrijdag 20 januari 19 - 22 uur
Te zien: 21 januari t/m 11 maart 2023
Dinsdag t/m zondag van 12 - 18 uur
Entree €3,-, gratis voor studenten
Kijk voor het publieksprogramma op www.arti.nl

Arti et Amicitiae
Rokin 112, Amsterdam

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

123 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae