Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Pop Life

Tentoonstelling 18-03-2022 t/m 16-04-2023 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Pop Life
POP LIFE
Opening: Vrijdag 17 maart 2023 van 19.00-22.00 uur
18 maart t/m 16 april 2023

Deelnemende kunstenaars: Pedro Bakker, Laura Bruce, Iris van Dongen, Marcel van Eeden, Andrew Gilbert, Euan Gray, Marie Harnett, Helena Her, Paul McDevitt, Charlotte Schleiffert, Sandra Vasquez de la Horra, Rinus van de Velde en Witte Wartena.
Curatoren: Euan Gray en Witte Wartena
Vanaf 17 maart is er op de bovenzalen van Arti et Amicitiae de tentoonstelling Pop Life te zien. Pop Life richt zich op hedendaagse tekeningen en hoe de menselijke vorm wordt afgebeeld door middel van de taal van de populaire cultuur.
De tentoonstelling toont een diverse groep van dertien gerenommeerde Nederlandse en internationale kunstenaars, elk geselecteerd vanwege hun aanhoudende bijdrage aan het hedendaagse tekenen en een zeer individuele benadering van de weergave van de menselijke vorm. Ze omarmen allemaal een of andere vorm van illustratie, een term die in de kunstwereld vaak in diskrediet wordt gebracht, en nemen aspecten van hoge en lage cultuur in hun werk op.
De kunstenaars verwijzen in hun werk naar film, televisie, popmuziek, strips, romans, reclames en hedendaagse vormen van sociale media, en zetten traditionele popcultuur mythes om in persoonlijke verklaringen over geschiedenis, feminisme, koloniale macht, politiek, identiteit, schoonheid en verschillende andere existentiële vragen .
Er worden ruim zestig tekeningen gepresenteerd. De afbeeldingen zijn allemaal beschrijvend. Geen van de werken zijn studies voor schilderijen of sculpturen en ze zijn allemaal op zichzelf staande tekeningen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de schaal van de stukken – vele zijn groot – en hoe het werk vaak grenst aan of andere media incorporeert. Speciaal voor de tentoonstelling zijn een aantal nieuwe tekeningen gemaakt.
Pop Life wordt gesteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en het Goethe Institut.

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

46 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae