Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

de/cipher

Tentoonstelling 22-04-2023 t/m 21-05-2023 > Amsterdam
Arti et Amicitiae de/cipher
DE/CIPHER
OVER HET SEMIOTISCHE SAMENSPEL VAN VERSLEUTELEN EN ONTCIJFEREN EN DE VERTALING DAARVAN IN LIJNEN, VORMEN, KLEUREN, PATRONEN, TEKENS, SYMBOLEN.

Communicatie vindt voortdurend en op vele manieren plaats via allerlei soorten tekensystemen. Gecodeerde tekens zoals letters, cijfers en symbolen zijn dragers en beelden / uitdrukkingen van informatie. In aansluiting op het onderwerp van de tentoonstelling verwijst de titel naar het concept van ‘de/cipher’, waarin de raadselachtige, mysterieuze, zelfs onbegrepen versleutelde informatie doorklinkt voorbij de codering.

Deze tentoonstelling verkent het concept van ‘cipher’ door werken van kunstenaars die werken met de visuele en auditieve aspecten van taal en haar semiotiek/semiotische eigenschappen. In combinatie met een levendige randprogrammering met performances, séances en lezingen, wordt het begrip cipher van alle kanten belicht. De tentoonstelling zal werken tonen van kunstenaars van zeer uiteenlopende generaties die nog niet eerder in Amsterdam, en/of Nederland te zien zijn geweest. Onlangs is ‘de/cipher’ in gkg (Gesellschaft für Kunst und Gestaltung) Bonn te zien geweest en werd geconcipieerd door curator Susannah Cremer Bermbach.

Deelnemers
Marjorie Welish, José Heerkens (*1951, NL) Johanna Reich (*1977, DE), Gracia Khouw (1967 NL). Aangevuld en uitgediept met objecten, werken op papier, video, kunstenaarsboeken en werken en voorstellingen rond het akoestische aspect van taal door Carlo Battisti (*1945, IT), Julia Bünnagel (*1977, DE), Jochen Gerz (*1940, DE), Eugen Gomringer (*1925, BO/DE), Jill van Grinsven (*2000, NL) + Jakke Jalink (*2001, BE), Keti Kapanadze (*1962, GE/DE), Naho Kawabe (*1976, JP/DE), Wjm Kok (*1959, NL), Joseph Kosuth (*1945, VS), Tatjana Maci? (RS/NL), Vera Molnar (*1924, HU/FR), Franz Mon (1926-2022, DE), Gonzalo Reyes Araos (*1980, CL/DE), Gerhard Rühm (*1930, AU/ DE), Takako Saito (*1929, JP/DE), Eva-Maria Schön (*1948, DE), Anita Stöhr Weber (*1958, DE), Timm Ulrichs (*1940, DE), Peter Wüthrich (*1962, CH).

Daarnaast komt het akoestische aspect van taal aan de orde met performances van Jane Brucker / Jeremy Wasser (USA) – Unravel Project, met trui en zang, Paul Goede (NL) – ‘Mental Séances’, en Timo Berndt (DE) – lezing over geluidsgedichten van Kurt Schwitters tot John Cage.

De tentoonstelling wordt gesteund door het Goethe-Institut, gkg Bonn, Culture Moves Europe

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

37 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae