Kunstlievend Genootschap Pictura

Expositie is afgelopen

Anderhalve maand van de collage

Tentoonstelling 20-10-2013 t/m 01-12-2013 > Groningen
Kunstlievend Genootschap Pictura Anderhalve maand van de collage
'Anderhalve maand van de collage' Collage van collages.
Kunstlievend Genootschap Pictura Anderhalve maand van de collage (2)
Overzicht van de kunstenaars
Pictura brengt een eerbetoon aan de 'collage' als zelfstandig artistiek fenomeen. Nagenoeg honderd jaar geleden introduceerde Louis Aragon (1897- 1982) de term ‘collage’ in de wereld van de beeldende kunst. Dit deed hij naar aanleiding van de confrontatie met het kubistische werk van onder andere Braque en Picasso. Samen met André Breton en Philipe Suppault vormde hij de redactie van het blad “Literature” en stonden ze mede aan de wieg van het dadaïsme en het surrealisme. Een lustrum van de collage dus!

Tien kunstenaars presenteren zich met ieder hun eigen karakteristieke interpretatie van de collage. De grote diversiteit in aanpak is opvallend. Dat is dan ook meteen de grote aantrekkingskracht van de collage voor menig kunstenaar.

Anke Roder brengt botanische en landschapcollages, Eduard Bezembinder creëert een kleurrijk en fantasievol geheel, Ernest Utermark hanteert het motto geen praatjes maar plaatjes, Flip Drukker vervaardigt assemblages bestaande uit samenstellingen van gevonden oude materialen, door de maker poëmages genoemd: gedichten in vorm, Harm Jan Boven maakt assemblages van hout en gevonden voorwerpen, ruimtebezetting en identiteit zijn de thema's van Hinnie Steenbruggen, Jos Deenen heeft maatschappijkritische fotocollages, Maria Jager realiseert een wandcollage waarin personen figureren in een exotische omgeving, Peter Boersma vindt inspiratie in oude documenten, verweerde boeken en tijdschriften uit vervlogen tijden en Wim Jonkman laat zich verrassen door onvoorziene beeldvondsten.

De expositie 'Anderhalve Maand van de Collage' wordt op zondag 20 oktober om 16.00 uur geopend door Flip Drukker.

Zie ook onze website: www.pictura-groningen.nl
Kunstlievend Genootschap Pictura Groningen

Het Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen werd opgericht in 1832 met als doel: 'de beeldende kunst en de nijverheidskunst in de ruimste zin van het woord aan te moedigen en te bevorderen.'

Door middel van bijdragen, subsidies en donaties zet Pictura zich nog steeds in, om op non-profit basis de kunst in het Noorden te promoten in een museale omgeving.

Pictura is gehuisvest in een mooi, monumentaal pand aan het Martinikerkhof in Groningen. In de sfeervolle zalen exposeren professionele kunstenaars van uiteenlopende richtingen en disciplines, maar de hoofdmoot is figuratief.

Het aanbod variëert van solo- tot thema-exposities. Verkoop- overzicht- en historische exposities wisselen elkaar af. Een jaarlijks terugkerend evenement is de 'Lentesalon'. Daarin wordt aan pas afgestudeerd talent van de groninger Academie Minerva de kans geboden zich te presenteren.

Als u van kunst houdt, kom dan eens langs in Groningen. Het is zeker de moeite waard!

Openingstijden

Woensdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Contact

Kunstlievend Genootschap Pictura
St. Walburgstraat 1
9712 HX Groningen
Nederland
Tel: 050 312 29 53

www.pictura-groningen.nl

3841 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Kunstlievend Genootschap Pictura