De Mesdag Collectie

Expositie is afgelopen

Hoe verzamelt een kunstenaar?

Tentoonstelling 14-12-2013 t/m 12-01-2014 > Den Haag
De Mesdag Collectie Hoe verzamelt een kunstenaar?

Poster van de tentoonstelling

Hoe verzamelt een kunstenaar? is van 14 december 2013 t/m 12 januari 2014 te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag, het voormalig huis van de beroemde zeeschilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag.

De tentoonstelling Hoe verzamelt een kunstenaar? toont werk van acht hedendaagse kunstenaars voor wie verzamelen een belangrijke rol speelt in hun werk. Hoe zoeken, vinden, selecteren, ordenen en presenteren zij als kunstenaar hun verzamelde voorwerpen?

De verzamelende kunstenaars laten zien dat schoonheid soms verborgen zit in alledaagse voorwerpen, zoals rollen Mentos en viltstiften in de Local Collection series van Edwin Deen. Andere verzamelingen vertellen meer verhalen met persoonlijke spullen, zoals in het werk Saskia Laurant. Zij kan geen afscheid nemen, alles bewaart ze; van dode vliegen tot aan briefjes geschreven in haar middelbare schooltijd. Deze relikwieën van haar leven heeft ze in haar installatie in Arch nr. 127 overzichtelijk geordend en gepresenteerd.

In het werk van Stef Kreymborg spreekt juist de fascinatie voor de persoonlijke en tegelijkertijd de gemeenschappelijke geschiedenis van voorwerpen. Kreymborg verzamelde verweesde sokken uit de wasmachine en maakte daarmee De Klaagmuur van Eenzame Sokken, een werk van 7 meter lang en 2,5 meter hoog. De historie van alle individuele voetstappen die in deze sokken zijn gezet, vormen samen een footprint van onze samenleving, in talloze kleurnuances en kleurblokken.

De tentoonstelling toont verder werken van Pet van de Luijtgaarden, Karianne Kirsten, Meinbert Gozewijn van Soest, We Make Carpets en Lernert & Sander.

De Mesdag Collectie

  • Schilderkunst
  • Sculptuur

De Mesdag Collectie in Den Haag bewaart de unieke kunstcollectie van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje. In de tweede helft van de negentiende eeuw bracht dit Haagse kunstenaarsechtpaar een belangwekkende collectie schilderijen, tekeningen en kunstnijverheid bijeen.

Mesdag, zelf een gevierd schilder van de Haagse School, had een grote voorliefde voor studies en schetsmatige schilderijen, waarin de hand van de maker duidelijk te zien was. Ook had hij een goed oog voor kwaliteit en vakmanschap, waarvan zijn verzameling Japanse sierkunst en keramiek van Theodoor Colenbrander sprekende voorbeelden zijn.

De Mesdag Collectie is met name beroemd om de verzameling Franse meesterwerken van de School van Barbizon, een van de grootste en belangrijkste ter wereld, en zijn indrukwekkende collectie schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Haagse School.

Openingstijden

woensdag t/m zondag 12 – 17 uur. Gesloten
op 1 januari en 25 december

Contact


De Mesdag Collectie
Laan van Meerdervoort 7-f
2517 AB Den Haag
Nederland
Tel: 070 362 1434

www.demesdagcollectie.nl
1674 dagen geleden bijgewerkt

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "De Mesdag Collectie "