Pictura Dordrecht

Expositie is afgelopen

Berlin, A 10-year itch / Am Flutgraben

Tentoonstelling 07-01-2023 t/m 12-02-2023 > Dordrecht
Pictura Dordrecht Berlin, A 10-year itch / Am Flutgraben
Uitnodigingskaart / Marleen Oud
Pictura Dordrecht Berlin, A 10-year itch / Am Flutgraben (2)
Kleingärten, Berlin, van Fred van Rijen
Pictura Dordrecht Berlin, A 10-year itch / Am Flutgraben (3)
KOTTI, 2008 van Larissa Fassler
BERLIN, A 10-YEAR ITCH
Frank Ahlgrimm (DE) / Bram Braam (NL) / Julie Beugin (CA) / Tintin Cooper (TH) / Larissa Fassler (CA) / Pierre Granoux (FR) Maarten Jansen (NL) / Nam Nguyen (CA) / David Mo?ller (DE) / Ties Ten Bosch (NL) / Witte Wartena (NL)
Berlijn trekt al sinds het begin van de vorige eeuw kunstenaars aan. Vanwege haar relatief betaalbare huren, haar rijke culturele geschiedenis, de vele kunstenaars die er wonen of omdat de stad nog steeds in een fase van opbouw verkeert. Berlijn is voortdurend in beweging en dat is aantrekkelijk. Toch hoor je vaak dat ze haar mooiste tijd heeft gehad. De huren stijgen, steden als Leipzig en Dresden worden aantrekkelijker, de grootste gaten zijn gevuld en de stad is bijna volgroeid. Maar is dat wel zo? Toen ik in 2013 naar Berlijn verhuisde, kreeg ik te horen dat ik zo’n 10 jaar te laat was. Begin 2000 was alles mooier. Technoclubs vierden hoogtijdagen en trokken mensen uit de hele wereld. Overal vond je kleine projectruimten en galeries voor beeldende kunst. Maar al snel ontdekte ik een trend. Vrienden, die allemaal aan het begin van de eeuw naar Berlijn gekomen waren, kregen hetzelfde verhaal te horen: in de jaren 90 zou Berlijn haar hoogtijdagen gekend hebben. De technoclubs waren nog spannend en ‘underground’, de projectruimten waren allemaal gekraakt en in opkomst en overal kon je nog goedkoop studioruimte vinden. En de nieuwe kunstenaars toen kregen te horen dat de jaren 80 de mooiste waren, de tijd van David Bowie en Iggy Pop. Nu woon ik er zelf 10 jaar en betrap me op dezelfde redenering: 10 jaar geleden was Berlijn nog geweldig, toen had je er moeten zijn.
Berlijn kent een ‘10-year itch’: je komt altijd 10 jaar te laat en als je er woont gaat het na 10 jaar een beetje jeuken. Tijd om de stand van zaken op te nemen. Is het wel voorbij met Berlijn voor de beeldende kunst? Dat doe ik door een greep uit de beeldende kunstenaars die ik de afgelopen 10 jaar heb ontmoet. Op deze manier wil ik laten zien dat ik ongelijk heb. Berlijn heeft het nog steeds. De beeldende kunst is misschien wel diverser dan ooit te voren.De kunstenaars in ‘a 10-year itch’ zijn allemaal ooit naar Berlijn getrokken, aangetrokken en gei?nspireerd door deze stad. Al dacht iedereen dat het 10 jaar eerder beter was.
Ties Ten Bosch
AM FLUTGRABEN
Nada van Dalen / Jeroen Fransen / JODI (Joan Heemskerk & Dirk Paesmans) / Anja de Jong Ton Kraayeveld / Frans van Lent / Michael Markwick / Saskia Meesters / Jeroen Olthof / Nico Parlevliet / Manuela Porceddu / Fred van Rijen / Erik Sep / Albert Zwaan
Van 2003 tot en met 2011 huurde het toenmalige CBK Dordrecht een atelier in de ‘Kunstfabrik am Flutgraben’ in Berlijn. Gedurende die tijd werd het atelier gebruikt door 19 geselecteerde Dordrechtse kunstenaars. Zij hadden ieder 3 tot 6 maanden de beschikking over een appartement en het atelier in de Kunstfabrik.
Het is ondertussen 10 jaar geleden dat dit initiatief werd bee?indigd. Voor de kunstenaars was deze residentie een belangrijke en betekenisvolle werkperiode en een verrijking van hun professionele praktijk. In ‘am Flutgraben’ presenteren zij werk uit die Berlijnse periode of recent werk dat verbinding heeft met die tijd.
OPENING: Zaterdag 7 januari om 17.00 uur
Pictura Dordrecht Dordrecht

Pictura is een tentoonstellingsinstelling voor hedendaagse beeldende kunst. Het is een ontmoetingsplek voor een breed in kunst geïnteresseerd publiek, een podium voor (experimentele) cross-over projecten tussen diverse kunstdisciplines met ruimte voor debat over kunst, cultuur en maatschappij.

Pictura is opgericht in 1774 en daarmee de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland. Nog steeds zijn er werkende- en kunstlievende leden verbonden aan Pictura. In het monumentale pand aan de Voorstraat in Dordrecht organiseert Pictura maandelijks tentoonstellingen en andere activiteiten.

Openingstijden

Wo 13.00-17.00 uur
Do 13.00-17.00 uur
Vrij 13.00-17.00 uur
Za 13.00-17.00 uur
Zo 13.00-17.00 uur

Contact

Pictura Dordrecht
Voorstraat 190-192
3311 ES Dordrecht
Nederland
Tel: 078-6149822

www.pictura.nl

13 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Pictura Dordrecht