favorietenVerwijder uit favorieten

Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad

Meer...
Expositie is afgelopen

Cor Dik fundraising voor restauratie fresco

Tentoonstelling 16-03-2019 t/m 17-03-2019 > Zaandam
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Cor Dik fundraising voor restauratie fresco
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Cor Dik fundraising voor restauratie fresco (2)
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Cor Dik fundraising voor restauratie fresco (3)
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Cor Dik fundraising voor restauratie fresco (4)

Zaterdag 16 en zondag 16 maart zijn bij Zaansgroen een weekend lang inkttekeningen, grafiek en enkele schilderijen van Cor Dik (Zaandijk, 10 augustus 1906 – Amsterdam, 15 juni 1975) uit familiebezit te zien. Cor Dik was wandschilder, schilder, tekenaar, pentekenaar, aquarellist, etser. Tevens was hij docent aan de Gerrit Rietveld-academie. De expositie staat in het teken van de restauratie van het fresco door Cor Dik uit 1956, in de voormalige banketbakkersschool De Berkhoff te Amsterdam. De opbrengst bij verkoop komt ten goede aan de fondsenwervingsactie van gemeente Amsterdam en Stichting Cor Dik ten bate van restauratie van het fresco.

Cor Dik werd nu eens als impressionist of realist, dan weer als expressionist gezien. Voor Dik zelf waren al deze ismen onbelangrijk. Zijn werk kenmerkte zich door een onophoudelijk zoeken naar een innerlijke atmosfeer. Hij volgde de ontwikkelingen van het modernisme en de naoorlogse abstracte kunst met belangstelling, maar bleef zelf vasthouden aan de werkelijkheid. In de traditionele genres portret, landschap en stilleven ontwikkelde hij een kenmerkend handschrift, met heldere composities opgebouwd uit ‘gekleurde’ grijstinten.
Als zoon van een kuiper kon hij niet naar de kunstacademie. Hij doorliep de Rijkskweekschool in Haarlem, ook wel de ‘Universiteit voor arme jongens’ genoemd. Na de verplichte vijf jaar voor de klas koos hij definitief voor het kunstenaarschap. Zijn vrouw, onderwijzeres Sies Dik-Noorman steunde hem hierbij. Van 1945 tot 1965 woonde en werkte hij in Amsterdam, waar hij een aantal grote projecten realiseerde. Hij daagde zichzelf uit om zo veel mogelijk verschillende technieken onder de knie te krijgen. Een van de resultaten was een fresco van 80 m2 over twee etages, dat hij in 1956 in de Banketbakkersschool in de Wibautstraat mocht aanbrengen. Aanvankelijk kreeg hij alleen materiaalkosten vergoed, maar de gemeente was zo tevreden over het resultaat, dat hij achteraf toch een honorarium ontving.

https://zaansgroen.nl/cor-dik-fundraising/

Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Tekeningen
  • Diversen

Een voormalige timmerwerkplaats in het centrum van Zaandam is de perfecte locatie voor exposities. De fraaie expositieruimte met ruim 17 meter aan uitgelichte presentatiemogelijkheden is rondom voorzien van ophangrail en duurzaam uitgelicht via ledspots. Wilt u komen exposeren in het centrum van Zaandam? Neem dan contact op via de contactpagina op de website.

Openingstijden

Zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur

Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Zaandam
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Zaandam (2)

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad"