Temporary Art Centre

Expositie is afgelopen

The Act of Painting

Tentoonstelling 24-05-2014 t/m 14-06-2014 > Eindhoven
Temporary Art Centre The Act of Painting
Temporary Art Centre The Act of Painting (2)

Abstractie is alive and kicking! Van 24 mei tot 15 juni verwelkomt TAC de reizende expositie The Act of Painting met werk van 17 kunstenaars die de abstracte schilderkunst nieuwe diepte geven. In Eindhoven sluiten Gam Bodenhausen en Paul Isphording zich aan. Daarna reist de tentoonstelling door naar Japan.

Van ingetogen tot uitbundig, van streng tot intuïtief: geen hoek van de abstractie blijft onderbelicht. Een van de hoogtepunten van The Act of Painting is wel het dertig meter lange ‘Emaki Study’ van Mayako Nakamura. De tentoonstelling heeft nog veel meer te bieden: films over Per Kirkeby en Gerhard Richter, een openbare discussie over abstracte schilderkunst en meer!

The Act of Painting is in het leven geroepen door Raymond Cuijpers, Jeroen Hofhuizen en Ray Moon die elkaar vonden tijdens hun studie aan de kunstacademie in Maastricht. Ze vormen de kern van een internationaal collectief dat meer wil dan het tonen van zuivere abstractie: ze streven naar een golf van pure schilderkunst!

Aan The Act of Painting nemen de volgende kunstenaars deel:

Hüma Birgül (Istanbul), Geeske Bijker (Berlin), Gam Bodenhausen (Eindhoven), Aquil Copier (Amsterdam), Raymond Cuijpers (Amsterdam), Lukas Göthman (Stockholm), Kirsten Hutsch (Amsterdam), Jeroen Hofhuizen (Maatricht), Mark Hosking (London), Klaus Jörres (Berlin), André Kruysen (Den Haag), Ray Moon (Maastricht), Mayako Nakamura (Tokyo), Jacco Olivier (Amsterdam), Gyula Sági (Maastricht/ Szombathely, H) en Marie van Vollenhoven (Maastricht).

“In het maken van een schilderij zit een wezenlijk deel van zijn betekenis opgesloten. Juist tijdens het schilderen wordt de waarheid zichtbaar, in ons geval de fysieke aanwezigheid van de abstractie. Het doek is geen venster maar een ondergrond voor een schilderkunstige constructie. De handeling, het schilderen zelf, valt samen met het denken en op deze manier proberen wij, de schilders, ons bewustzijn te sublimeren op het doek. Maurice Merleau-Ponty heeft het in De fenomenologie van de waarneming over een dynamisch waarnemen, je ziet en ervaart de dingen omdat je beweegt in je omgeving en tegelijkertijd onderdeel bent van die omgeving als beschouwer. Zo schilderen wij, fysiek verdwijnend in de ruimte van het doek, er deel van uitmakend en op hetzelfde moment die ruimte sturend met de kwast.” (Raymond Cuijpers)

Voor meer informatie: http://www.theactofpainting.com

Temporary Art Centre

Het Temporary Art Centre (TAC) is een begrip. Maar zonder een vastomlijnde definitie. Doeners, denkers en dromers ontmoeten elkaar op één plek. En dan... ontstaat er iets bijzonders. TAC dus, de dynamische, culturele en creatieve broedplaats in het hart van Eindhoven.

TAC verhuurt een tachtigtal individuele werkruimtes zoals ateliers en werkplaatsen. Hierin werkt een breed scala van beginnende creatieve ondernemers en kunstenaars, de TACgenoten. Kunstschilders, schrijvers, grafische en industriële vormgevers, modeontwerpers, muzikanten, webdesigners, architecten, fotografen en meubelmakers vinden in deze voormalige Philips-vestiging onderdak voor hun bedrijf.

Daarnaast bestaat zo’n 2000 m2 van het pand uit kleine en grote zalen, expositieruimtes, en dans/theater- en een muziekstudio. Er vinden vele, vaak spraakmakende activiteiten plaats zoals de Dutch Design Week, het cultureel straatfestival Via Ventosa, theater- en muziekvoorstellingen, exposities en de jaarlijkse Art & Design Sale, die jaarlijks circa 50.000 bezoekers trekken. Kortom, het TAC is een plek waar de cultuur die wordt gemaakt, ook haar publiek vindt.

Voor meer informatie: www.tac.nu

Contact


Temporary Art Centre
Vonderweg 1
5611BK Eindhoven
Nederland

www.tac.nu
1222 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "Temporary Art Centre"