CODA Museum

Expositie is afgelopen

Beelden van Tom Claassen

Tentoonstelling 02-07-2011 t/m 25-09-2011 > Apeldoorn
CODA Museum Beelden van Tom Claassen
CODA Museum toont de fantastische en imposante sculpturen van beeldend kunstenaar Tom Claassen. Veel Nederlanders kennen zijn imponerende beeldhouwwerken omdat ze op diverse plekken in het land te zien zijn.

Vijf betonnen olifanten bekijken op hun gemak het voorbijrazende verkeer langs een snelweg bij Almere. Twee bronzen mannetjes zitten op luchthaven Schiphol onderuitgezakt met de ruggen tegen elkaar. Een gietijzeren paard graast in het centrum van Utrecht onverstoorbaar tussen de straattegels. Hoewel veel kunstkenners direct weten welke beelden beschreven worden, is buiten de kunstwereld niet iedereen even bekend met de maker: beeldend kunstenaar Tom Claassen.

Uit het omvangrijke oeuvre van Claassen zijn vooral de uitvergrote en vereenvoudigde mens– en dierfiguren bekend. De gigantische konijnen, honden, vogels en olifanten roepen associaties op met vertederende speelgoedbeesten terwijl de mensfiguren doen denken aan lappenpoppen. De creaties van Claassen zijn immens, verstild of in een moment gevat. Actie of beweging is maar zelden te zien. De beelden laten zich dan ook zonder schroom bekijken. Hun volumineuze, enigszins plompverloren aanwezigheid op alledaagse locaties roept onmiddellijk sympathie op. Tegelijkertijd bewerkstelligen de monumentale formaten van de beelden en de vaak onlogische context waarin ze zijn geplaatst een gevoel van vervreemding. Dit effect wordt versterkt als Claassen kiest voor beeltenissen met een grimmiger uitstraling, zoals enorme gipsen wormen die zich traag lijken voort te slepen (Wormfield, 2009), opgehangen mannetjes (Hanging Men, 2005) of aan een spies bungelende eenden (Ducks, 2001).

Materiaal en vorm
Naast de visuele associaties die Claassen met zijn werk oproept, zijn de beeldhouwwerken ook in technisch opzicht bijzonder interessant. Zijn materiaalgebruik is divers en opvallend. Claassen werkt onder meer met hout, brons, ijzer, roestvrij staal, aluminium, gips, marmer, beton, keramiek en polystyreen. Wordt een beeld de ene keer glimmend gladgepolijst, dan is het de volgende keer vervaardigd van robuuste, ruwe materialen als jute en rubber. Ook onconventionele technieken schuwt hij niet. Zo vormt Claassen met behulp van gesmolten latexrubber permanente contouren in grote bergen zand. De kunstenaar speelt met de eigenschappen van materialen en zet hiermee de kijker regelmatig op het verkeerde been, bijvoorbeeld door brons te laten ogen als hout.

Samenhangend met materiaalgebruik is Tom Claassen ook erg geïnteresseerd in de mogelijkheden en beperkingen van vorm. Hij abstraheert zijn figuren tot enkel de essentie overblijft en er niet meer te zien is dan noodzakelijk is om de figuren te kunnen herkennen. Claassens fascinatie voor vorm en materiaal blijkt bovendien uit de (bij het grote publiek minder bekende) sculpturen die hij maakte van bijvoorbeeld tenten, tapijten, dekbedden en zandzakken. De werken van Tom Claassen zijn archetypisch en nuchter, maar bieden tegelijkertijd volop aanleiding en ruimte voor persoonlijke interpretaties.

Tom Claassen
Tom Claassen (Heerlen, 1964) woont en werkt in Denemarken. Hij studeerde van 1984 tot 1989 aan de AKV St. Joost in Breda en werd in 1992 genomineerd voor de prestigieuze Prix de Rome. Later ontving Claassen onder andere de Charlotte Köhler Award (1994). Het werk van Tom Claassen is ruim vertegenwoordigd in de Nederlandse openbare ruimte.

Tom Claassen exposeerde eerder in CODA Museum. Zijn werk maakte in 2005 onderdeel uit van de kindertentoonstelling Kind en Kunst. Ons Huis Kunstfonds heeft recentelijk een werk, bestaande uit twee ezelfiguren, aangeschaft van Tom Claassen dat na de zomer in het Matenpark geplaatst wordt. In het Zuiderpark (Rijnstraat) zijn de twee bronzen vogels, Toon en Toon, van Claassen te zien.

Contact

CODA Museum
Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn
Nederland
Tel: 055-526 84 00

www.coda-apeldoorn.nl

5903 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar CODA Museum