Morren Galleries

Meer...
Expositie is afgelopen

Bierenbroodspot - Timeless Battles

Tentoonstelling 04-03-2017 t/m 28-05-2017 > Amsterdam
Morren Galleries Bierenbroodspot - Timeless Battles

Acropolis - kamerscherm

Morren Galleries Bierenbroodspot - Timeless Battles (2)

Pergamon - kamerscherm

Morren Galleries Bierenbroodspot - Timeless Battles (3)

Timeless battles

Uniek is deze tentoonstelling vol bravoure van Gerti Bierenbroodspot bij haar vaste galerie in Amsterdam naast het Rijksmuseum, Morren Galleries. Topstukken in deze nieuwe tentoonstelling zijn vrijstaande kamerschermen waarop imponerende processies van ruiters en paarden zijn te zien, maar ook gevleugelde helden, goden en monsters. Deze thema’s zijn afkomstig van de friezen van het Parthenon en van het Pergamon altaar.

Spannende bewegingen
Wederom weet de altijd onderweg zijnde Bierenbroodspot ons te verrassen door naar buiten te treden met iets dat intrigeert: kamerschermen. Binnen de kunst is ze een begrip en behoeft nauwelijks introductie, want er zijn weinig hedendaagse kunstenaars die zich kunnen meten aan haar veelzijdigheid en vakmanschap: ze is schilder, tekenaar, etser, beeldhouwer, is archeoloog, schrijft gedichten, ontwerpt gobelins, theaterdecors, serviezen, maakt wand- en plafondschilderingen…kortom, te veel om op te noemen.
Nu presenteert zij vijf- en vierbladige kamerschermen van grote afmeting, beschilderd met temperaverf (een frescotechniek), gecombineerd met echt goud en rood koper. De taferelen zijn aangebracht op dikke gessolagen, die een structuur bewerkstelligen en aanvoelen als verweerd marmer. Bij het draaien van de panelen in de koperen scharnieren, ontstaat een spannende, doorlopende beweging van eindeloze ‘cavalcades’: optochten van paarden, van ruiters, van gevleugelde godenfiguren, van slangen en leeuwen. De onderlinge panelen zijn gemaakt van Toscaans cipressenhout. De fresco-achtige structuur wordt bepaald door de houtnerven, de dikke onderlagen gesso en de temperaschilderingen.

Uitdagend Toscaans Licht
Bierenbroodspot koos voor een geheel nieuw palet van vijf kleuren: nachtzwart, wit - als het licht -, kobaltgroen, donkerbrons, en goud of rood koper. Goud en brons zijn fragmentarisch aangebracht en schitteren in het licht van de prachtige Toscaanse zonondergangen. Surrealistische zonsondergangen inspireerden Bierenbroodspot bij het bepalen van deze kleuren. De onderwerpkeuze is een greep uit de honderden tekeningen en voorstudies die de kunstenaar maakte bij de Parthenonfriezen in het British Museum en bij het Pergamon altaar in het gelijknamige museum in Berlijn.
De kamerschermen staan op - in hoogte verstelbare dragers - op de grond. Echter een vijf- of vierbladig scherm kan ook vrij in de ruimte hangen, of aan de wand bevestigd worden als een monumentaal tableau. Deze nieuwe ‘hybride’ kunstvorm daagt ons uit een andere ordening te durven maken in onze ruimtes; iets af te schermen, of juist meer ruimte te scheppen daar waar muren vol schilderijen hangen. De kamerschermen ogen tijdloos: Timeless Battles.

De Collectie Compleet
Tijdens het maken van deze uitzonderlijke kunstwerken ontstonden ook tekeningen en aquarellen, die eveneens tentoongesteld worden. Door te ‘goochelen’ met de gemaakte opnames van de schermen, vervaardigde Bierenbroodspot een prachtige serie zeefdrukken. Nieuwe bronzen en albasten torsen complementeren deze omvangrijke en bijzondere tentoonstelling.

Openingstijden

Woe t/m Za 11.00 - 17.00 uur
Zo 12.00 - 17.00 uur

Contact


Morren Galleries
Stadhouderskade 42
1071 ZD Amsterdam
Nederland
Tel: 06 54916131

www.morrengalleries.nl
394 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "Morren Galleries"