Alex Daniëls Reflex Amsterdam

Expositie is afgelopen

Donald Baechler

Tentoonstelling 16-09-2016 t/m 15-11-2016 > Amsterdam
Alex Daniëls Reflex Amsterdam Donald Baechler
Courtesy of Galerie Alex Daniels - Reflex and Donald Baechler
Tentoonstelling met nieuw werk van Donald Baechler. Het is de eerste uitgebreide solotentoonstelling van deze wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar in Nederland. Baechler, die internationaal een grote reputatie heeft, maakte reeds naam als heel jong kunstenaar in de New Yorkse kunstscène van de jaren tachtig. Anders dan de meeste kunstenaars van toen is hij nog steeds zeer actief.

Baechler (*Connecticut, 1956) studeerde aan de New Yorkse kunstacademie Cooper Union en in Frankfurt. Hij maakte naam in New York, in de jaren tachtig, door tentoonstellingen in de legendarische galerie van Tony Shafrazi, waar hij veel exposeerde met vrienden en tijdgenoten Keith Haring, Kenny Scharf en Jean-Michel Basquiat. Baechler is vooral bekend om zijn intensief bewerkte grafische voorstellingen en om zijn schilderijen waarin hij vaak teruggrijpt naar motieven en personages uit de kindertijd. Naast ijsjes, opgestoken duimen en Disney-achtige hertjes gebruikt hij ook evergreens uit de kunstgeschiedenis zoals bloemen, schedels en wereldbollen. Baechler beschouwt zichzelf als verzamelaar. Wat hij verzamelt zijn biografische, kunsthistorische en visuele beelden en tekens. In de loop der jaren heeft hij een omvangrijk archief opgebouwd. Zijn voorbeelden lopen sterk uiteen – variërend van Giotto tot de abstracte expressionisten en van Amerikaanse volkskunst tot Cy Twombly.

Werkwijze
Baechler staat bekend om het rijke impasto van zijn schilderijen. Hij bewerkt zijn beeldvlak net zo lang met de materialen Gesso en Flashe tot het resultaat hem helemaal bevalt. Tegelijkertijd stelt hij de kijker in staat om te zien hoe hij precies te werk gaat en welke veranderingen en verbeteringen hij al doende aanbrengt. Zelf noemt hij zijn benadering in de eerste plaats formeel. Hij concentreert zich op lijnen en kleuren, meer dan op het verhalende aspect. Zo bezien is zijn werk een uitnodiging om vooral je eigen associaties te volgen.

Werken
Hiernaast is Baechler bekend om de enorme beelden die hij maakt. Zijn befaamde aluminium ‘Walking figure’ bijvoorbeeld, dat in Westhampton staat in de Staat New York, is maar liefst tien meter hoog. Het stelt een dynamische, stripfiguurachtige vrouw voor die met haar energieke stap haar hele omgeving activeert. Donald Baechler heeft wereldwijd geëxposeerd in de meest prestigieuze galeries en musea. Zijn werk is nog steeds te zien in toonaangevende galerieën en vormt onderdeel van de vaste collecties van kunstinstellingen als het Whitney Museum of American Art, het Guggenheim, Museum of Modern Art New York (MoMa), het Weense Albertina Museum en het Centre Pompidou in Parijs.

Openingstijden

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag 11.00 - 18.00 uur

Contact

Alex Daniëls Reflex Amsterdam
Weteringschans 79 A
1017 RX Amsterdam
Nederland
Tel: (020) 627 28 32

www.reflexamsterdam.com

2759 dagen geleden bijgewerkt