Museum Jan van der Togt

Meer...
Expositie is afgelopen

Bernard Heesen

Tentoonstelling 10-12-2014 t/m 15-03-2015 > Amstelveen
Museum Jan van der Togt Bernard Heesen

Van 10 december 2014 tot en met 1 februari 2015 toont Museum Jan van der Togt nieuw werk van Bernard Heesen. Heesen is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van dit moment. Hoewel hij oorspronkelijk werd opgeleid tot architect, is hij reeds ruim 30 jaar actief als glasblazer. Hij leerde het vak van zijn vader en oprichter van glasstudio ‘De Oude Horn’, Willem Heesen (1925 – 2007).

In de beginjaren liet Bernard Heesen (1958) zich vooral leiden door het grillige karakter van vloeibaar glas; hij werkte zonder voorbedacht ontwerp. “Ik deed onderzoek naar de eigenschappen en eigenaardigheden van glas. Daarna ben ik plaatjes gaan verzamelen van bizarre voorwerpen uit de negentiende eeuw in mijn persoonlijke encyclopedieën.”

Die afbeeldingen inspireerde Heesen om objecten te maken die hij zelf nooit had kunnen verzinnen. Het ging niet om de nabootsing, maar om de uitdaging. “Ik zocht de grenzen van de ornamentiek en lelijkheid op. Glas zoals je het – glimmend en overdadig gedecoreerd – zou willen tegenkomen in paleizen.”

Heesen blaast glasobjecten met een geheel eigen stijl. Kenmerkend zijn het speelse karakter en de ‘overdreven’ schoonheid van de vormgeving. De doorgaans robuuste vorm van Heesens objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor.

Museum Jan van der Togt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Glaskunst

Museum Jan van der Togt werd in 1991 gesticht door Jan van der Togt (1905 – 1995), oprichter van Tomado en fervent verzamelaar van eigentijdse kunst. De collectie omvat onder meer werk van Jan Verschoor, Hans Kanters en internationaal erkende kunstenaars als Sam Francis en Ossip Zadkine, maar is vooral bekend om haar toonaangevende verzameling glaskunst.

De vaste collectie van Museum Jan van der Togt wordt elk jaar gecombineerd met ten minste acht tentoonstellingen van gevestigde en veelbelovende kunstenaars. Zo waren er in het verleden overzichtstentoonstellingen van Karel Appel, Robert Combas, Sam Francis, Anton Heyboer en Kamagurka, maar ook exposities waarin landen als China, India, Japan en Turkije centraal stonden.

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur

Contact


Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Nederland
Tel: (020) 641 57 54
E-mail: info@jvdtogt.nl

www.jvdtogt.nl
473 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "Museum Jan van der Togt"