Museum Jan van der Togt

Expositie is afgelopen

Jet Naftaniel-Joëls

Tentoonstelling 29-04-2015 t/m 07-06-2015 > Amstelveen
Museum Jan van der Togt Jet Naftaniel-Joëls
Van 29 april tot en met 7 juni 2015 is werk van kunstenares Jet Naftaniel-Joëls te aanschouwen in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling toont recente draagobjecten van haar hand.

Jet Naftaniel-Joëls (1950) genoot van 1967 – 1971 haar opleiding Vrije Grafiek en Schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna volgde zij een kopstudie bij de schilders Melle en Herman Gordijn. Sinds 2003 maakt Naftaniel-Joëls naast schilderijen ook sieraden.

Naftaniel-Joëls geeft in haar sieraden afval en afgedankt materiaal een nieuw leven. Oude schilderijen van haarzelf werden verknipt, in repen gescheurd, genaaid, gevouwen en gemanipuleerd tot kettingen, armbanden en broches. Lege koffiecupjes – prachtig van kleur – inspireerden haar tot het maken van halssieraden die ook als sjerp of riem gedragen kunnen worden. Ook autoglas, kranten, oud (erf)kant en gevonden voorwerpen verwerkt Naftaniel-Joëls in haar ontwerpen.

Het werk van Naftaniel-Joëls is vertegenwoordigd in de collecties van verschillende vooraanstaande Joodse musea, waaronder het Joods Historisch Museum Amsterdam, The Jewish Museum New York, Jüdisches Museum Berlin en The Israel Museum Jerusalem.

De opening van de tentoonstelling vindt – in aanwezigheid van de kunstenares – plaats op zondag 3 mei om 16.00 uur. De expositie wordt ingeleid door componist en radiomaker Co de Kloet, waarna Maaike Veeningen, wethouder Cultuur in Amstelveen, de opening verricht.

Museum Jan van der Togt werd in 1991 gesticht door Jan van der Togt (1905 – 1995), oprichter van Tomado en fervent verzamelaar van eigentijdse kunst. De collectie omvat onder meer werk van Jan Verschoor, Hans Kanters en internationaal erkende kunstenaars als Sam Francis en Ossip Zadkine, maar is vooral bekend om haar toonaangevende verzameling glaskunst.

De vaste collectie van Museum Jan van der Togt wordt elk jaar gecombineerd met ten minste acht tentoonstellingen van gevestigde en veelbelovende kunstenaars. Zo waren er in het verleden overzichtstentoonstellingen van Karel Appel, Robert Combas, Sam Francis, Anton Heyboer en Kamagurka, maar ook exposities waarin landen als China, India, Japan en Turkije centraal stonden.

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur

Contact

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Nederland
Tel: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

979 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Glaskunst