Museum Jan van der Togt

Expositie is afgelopen

Warhol's World

Tentoonstelling 31-03-2016 t/m 03-07-2016 > Amstelveen
Museum Jan van der Togt Warhol's World
Van 31 maart tot en met 3 juli 2016 is in Museum Jan van der Togt een tentoonstelling van Andy Warhol te zien. De expositie toont een aantal werken van de Amerikaanse pop art-kunstenaar zelf, maar voornamelijk foto’s van verschillende topfotografen – uit de collectie van Hugo en Carla Brown – die de fascinerende wereld rondom Warhol hebben vastgelegd.

Andy Warhol (1928 – 1987), kunstenaar, schrijver, cineast en acteur, geldt als een van de sleutelfiguren van de moderne beeldende kunst. Begin jaren ‘60 zien zijn tijdgenoten met hun conceptuele, minimale, proces- en site specific-werk de kunst nog als een vrijplaats. Maar Warhol maakt de wereld in één klap duidelijk dat kunst voortaan onderdeel is van de moderne consumptiemaatschappij, een kunstwerk een consumptieartikel en de kunstenaar een ondernemer wiens succes op de eerste plaats afhangt van zijn eigen commerciële activiteiten. Daarom noemt hij zijn atelier the Factory en presenteert hij zichzelf als een superster temidden van de rich and famous.

In enkele jaren tijd groeit Warhol uit tot een popicoon van megaproporties waar heel de happy few van Amerika voor staat te dringen om zich te laten portretteren. In zijn werk wordt hij voornamelijk geïnspireerd door de Amerikaanse popcultuur, zoals Campbells soep, het Coca Cola-logo, het dollarbiljet, het stripverhaal en de glamourwereld vol beroemdheden. Door te citeren – te knippen en te plakken – en gebruik te maken van industriële reproductietechnieken als zeefdruk en off-set plaatst Warhol vraagtekens bij de originaliteit van de kunstenaar, de mythen die hem omgeven en zijn relatie tot de maatschappij.

Fotografen als David McCabe, Billy Name, Steve Schapiro, Thomas Hoepker en Ron Galella legden Warhol vast in de New Yorkse underground scène in en rond the Factory. Met liefde verzameld en ondergebracht in de particuliere collectie van Hugo en Carla Brown, schetsen deze foto’s een tijdsbeeld dat karakteristiek is voor de vroege jaren ’60, waarin met het fenomeen ‘kunstenaar als handelaar’ een nieuwe weg wordt ingeslagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Warhol aan de basis staat van de collectie van de verzamelaars Brown. Zijn vermogen om creatieve mensen om zich heen te verzamelen die in de beeldende kunst, film, muziek, dans en literatuur de hedendaagse samenleving vormgeven, zien zij als voorbeeldstellend en motiveert de keuze van hun verzameling moderne kunst.

Foto: Steve Schapiro – Warhol, Velvet through door

Museum Jan van der Togt werd in 1991 gesticht door Jan van der Togt (1905 – 1995), oprichter van Tomado en fervent verzamelaar van eigentijdse kunst. De collectie omvat onder meer werk van Jan Verschoor, Hans Kanters en internationaal erkende kunstenaars als Sam Francis en Ossip Zadkine, maar is vooral bekend om haar toonaangevende verzameling glaskunst.

De vaste collectie van Museum Jan van der Togt wordt elk jaar gecombineerd met ten minste acht tentoonstellingen van gevestigde en veelbelovende kunstenaars. Zo waren er in het verleden overzichtstentoonstellingen van Karel Appel, Robert Combas, Sam Francis, Anton Heyboer en Kamagurka, maar ook exposities waarin landen als China, India, Japan en Turkije centraal stonden.

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur

Contact

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Nederland
Tel: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

978 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Glaskunst