Museum Jan van der Togt

Expositie is afgelopen

Almost Unreal - Willem van Veldhuizen

Tentoonstelling 13-03-2019 t/m 02-06-2019 > Amstelveen
Museum Jan van der Togt Almost Unreal - Willem van Veldhuizen
Van 13 maart tot en met 2 juni 2019 toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van de schilder Willem van Veldhuizen (1954).

Veertig jaar geleden raakte Willem van Veldhuizen gefascineerd door de bijna lege vertrekken die hij in musea vindt. De harmonie, de zalen waar niks overbodigs te vinden is, de focus op de kunst: ze houden hem nog altijd bezig. In zijn schilderijen hiervan vind je geen mensen maar stilte, en een overrompelend persoonlijke visie op ruimtelijkheid. Met zijn lichteffecten, reflecties en zijn doorkijkjes naar buiten doet Van Veldhuizens werk realistisch aan. Toch is het geen klakkeloze weergave van de werkelijkheid. Het is ‘almost unreal’.

Design
In de tentoonstelling zijn ook verrassende kunst- en designobjecten van Iris van Herpen, Scholten & Baijings, Rive Roshan, Olivier van Herpt en Judith Roux opgenomen. Net als Van Veldhuizen spelen zij met licht, kleur en ruimte, en met verschillende dimensies. In de museumzalen vervullen zij de rol die kunstwerken in de schilderijen van Van Veldhuizen innemen. Een multidisciplinair ensemble van schoonheid en verstilling.

Virtual reality
Uniek is de mogelijkheid om met behulp van een virtual reality-bril een schilderij van Van Veldhuizen te verkennen van binnenuit. Je zet de bril op, stapt in het schilderij, en wandelt rond in een andere realiteit, toegelicht door Willem van Veldhuizen zelf. Een bijzondere educatieve tool voor jong en oud.

Museum Jan van der Togt werd in 1991 gesticht door Jan van der Togt (1905 – 1995), oprichter van Tomado en fervent verzamelaar van eigentijdse kunst. De collectie omvat onder meer werk van Jan Verschoor, Hans Kanters en internationaal erkende kunstenaars als Sam Francis en Ossip Zadkine, maar is vooral bekend om haar toonaangevende verzameling glaskunst.

De vaste collectie van Museum Jan van der Togt wordt elk jaar gecombineerd met ten minste acht tentoonstellingen van gevestigde en veelbelovende kunstenaars. Zo waren er in het verleden overzichtstentoonstellingen van Karel Appel, Robert Combas, Sam Francis, Anton Heyboer en Kamagurka, maar ook exposities waarin landen als China, India, Japan en Turkije centraal stonden.

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur

Stuur een bericht naar "Museum Jan van der Togt"