Museum Jan van der Togt

Expositie is afgelopen

Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen – Ayako Rokkaku

Tentoonstelling 08-06-2019 t/m 25-08-2019 > Amstelveen
Museum Jan van der Togt Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen – Ayako Rokkaku
Museum Jan van der Togt presenteert van 8 juni tot en met 25 augustus 2019 de tentoonstelling Spelen met kleuren, kleine ontdekkingen van de Japanse kunstenaar Ayako Rokkaku. Tijdens het openingsweekend van 8 en 9 juni werkt Rokkaku live in het museum aan een nieuw schilderij, zodat bezoekers haar unieke manier van werken van dichtbij kunnen beleven. In juli verhuist Rokkaku haar atelier naar de museumzaal en krijgen kinderen de kans met haar mee te schilderen.

Ayako Rokkaku (Chiba Japan, 1982) ontwikkelde als autodidact haar eigen unieke schildertechniek; met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan op doek of karton. Ze begint aan een schilderij zoals aan een wandeling zonder bestemming, zonder vooropgesteld plan in haar hoofd. Ze schildert op gevoel tot er een compositie ontstaat. Een dromerig kleurlandschap waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven. Een terugkerend element in haar werk zijn de meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen. Deze meisjes zijn voor Rokkaku een manier om haar persoonlijkheid in haar schilderijen uit te drukken.

De slechts 1,56 meter lange Rokkaku demonstreert regelmatig haar schildertechniek tijdens live schilderperformances op soms wel zeven meter brede doeken. “Het is geweldig om te schilderen op iets dat veel groter is dan ikzelf ben. Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo’n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen.” In de afgelopen jaren experimenteerde Rokkaku met verschillende nieuwe technieken en materialen. Dat resulteerde onder andere in installaties van wol en karton, sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers.

Wereldburger Ayako Rokkaku woont en werkt afwisselend in Berlijn, Porto, Tokio en Amsterdam. In 2002 maakt Rokkaku haar eerste schilderijen door direct met haar handen acrylverf op karton aan te brengen. Vanaf dan begint haar werk op te vallen en verschillende prijzen en beurzen volgen. Sinds haar eerste solotentoonstelling bij Gallery Delaive in 2007 heeft Rokkaku exposities gehad in Azië, Europa en de Verenigde Staten en solo-exposities in onder meer de Kunsthal in Rotterdam. Deze tentoonstelling in Museum Jan van der Togt is tot stand gekomen in samenwerking met Gallery Delaive in Amsterdam.

Museum Jan van der Togt werd in 1991 gesticht door Jan van der Togt (1905 – 1995), oprichter van Tomado en fervent verzamelaar van eigentijdse kunst. De collectie omvat onder meer werk van Jan Verschoor, Hans Kanters en internationaal erkende kunstenaars als Sam Francis en Ossip Zadkine, maar is vooral bekend om haar toonaangevende verzameling glaskunst.

De vaste collectie van Museum Jan van der Togt wordt elk jaar gecombineerd met ten minste acht tentoonstellingen van gevestigde en veelbelovende kunstenaars. Zo waren er in het verleden overzichtstentoonstellingen van Karel Appel, Robert Combas, Sam Francis, Anton Heyboer en Kamagurka, maar ook exposities waarin landen als China, India, Japan en Turkije centraal stonden.

Openingstijden

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 13.00 - 17.00 uur

Contact

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Nederland
Tel: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

952 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Glaskunst