Kunststichting Firma Van Drie

Expositie is afgelopen

De andere dag, in Rob’s kleiland en Niels’ verfparadijs

Tentoonstelling 29-01-2020 t/m 23-02-2020 > Gouda
Kunststichting Firma Van Drie De andere dag, in Rob’s kleiland en Niels’ verfparadijs
Niels Smits van Burgst - olieverf schilderij
Kunststichting Firma Van Drie De andere dag, in Rob’s kleiland en Niels’ verfparadijs (2)
Rob Bijleveld - keramiek
Een bijzondere dubbelexpositie van keramist Rob Bijleveld en schilder Niels Smits van Burgst. Zij delen beiden het dagelijkse plezier aan het werken in hun atelier, de een met klei en de ander met verf.

Rob Bijleveld studeerde monumentale vormgeving aan de KABK in Den Haag (1989). Door zijn interesse in keramiek is hij zich vanaf 2011 verder gaan verdiepen in dit ambacht bij de Nederlandse Keramiekopleiding SBB in Gouda. Sindsdien vormt klei de basis van zijn kunstwerken. In het verleden liet hij zich vooral inspireren door architectuur en maakte strakke symmetrische objecten uit hout en gips. Met klei als materiaal is hij een andere richting ingeslagen. De kneedbaarheid van dit materiaal leverde nieuwe organische, soms zelfs surrealistische vormen op.

Niels Smits van Burgst bespiedt al 40 jaar de mensen om zich heen. Vervolgens schildert hij wat hij ziet; met behulp van schetsen, foto’s en internet snapshots. Zijn olieverfportretten zijn meestal niet zonder enige humor; allerlei terloopse situaties zet hij met een forse schildertoets op het doek en hanteert hierbij een vlekkerige manier van schilderen. Zoals zijn grote voorbeeld, de 17e-eeuwse meesterschilder Adriaen Brouwer, verbeeldt hij met levendige toets en gepaste humor allerlei ogenschijnlijk onbenullige hedendaagse situaties. In zijn portretopdrachten toont hij zich daarnaast een hedendaags tronieschilder.
Niels deed twee keer mee aan ‘Sterren op het Doek’, het populaire tv programma waarin drie kunstenaars een schilderij van een bekende Nederlander maken. In 2008 portretteerde Niels de rocker Bennie Jolink en in 2015 Jan Mulder en beide keren schilderde hij het winnende portret.
Kunststichting Firma Van Drie Gouda
Pand Firma Van Drie
Kunststichting Firma Van Drie Gouda (2)
Tentoonstellingsruimte Firma Van Drie

De Firma Van Drie biedt een podium voor professionele kunst uit Gouda en omgeving, is een broedplaats voor talent en een ontmoetingsplek voor kunstenaars en publiek. Er zijn ongeveer 120 personen bij De Firma Van Drie aangesloten, meest professionele kunstenaars.

De kunststichting heeft als doel hedendaagse kunst bij een zo’n groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen en doet dit o.a. door het organiseren van tentoonstellingen van hoge kwaliteit met veel ruimte voor experiment in de eigen expositieruimte van de Firma Van Drie.

Kijk voor de actuele tentoonstellingsagenda op de site van de Firma Van Drie.

Openingstijden

Woensdag tot en met zondag, 12:00 - 17:00 uur.

Stuur een bericht naar "Kunststichting Firma Van Drie"