Kunststichting Firma Van Drie

Expositie is afgelopen

LichtKunstGouda XXS: Exposure Value ZER0

Tentoonstelling 02-12-2022 t/m 31-12-2022 > Gouda
Kunststichting Firma Van Drie LichtKunstGouda XXS: Exposure Value ZER0
Parijs - Fotoprint in lichtbak
Kunststichting Firma Van Drie LichtKunstGouda XXS: Exposure Value ZER0 (2)
Parijs - fotoprint in lichtbak
Kunststichting Firma Van Drie LichtKunstGouda XXS: Exposure Value ZER0 (3)
Londen - fotoprint in lichtbak
Het jaarlijkse project LichtKunstGouda van kunstcentrum Firma Van Drie biedt deze keer de kans aan een jonge talentvolle kunstenaar met een solotentoonstelling. In ‘Exposure Value ZER0’ laat Jasper van den Ende zijn licht schijnen over het thema stadsverlichting. Bezoekers ervaren door middel van foto’s en lichtinstallaties de buitensporige manier waarop Europese steden ’s nachts verlicht worden. Kom je tijdens Gouda bij Kaarslicht op vrijdag 16 december? De tentoonstelling is dan extra lang te bezoeken van 12.00 tot 22.00 uur in een magisch (maar bescheiden) verlichte stad.

Elektrische verlichting maakt een stad toegankelijker, veiliger, maar ook heel veel lichter. Vaak meer dan noodzakelijk, want hoeveel licht hebben we eigenlijk nodig? Dit vraagt beeldend kunstenaar Jasper van den Ende zich af. Hij onderzocht via experimentele fotografie hoe Parijs en Londen oplichten in de nachtelijke duisternis. Van den Ende gebruikt de ‘nulwaarde’ - een meetwaarde die fotografen in de jaren ’50 gebruikte - als concept waarbij de controle over de belichting uit handen wordt gegeven aan het aanwezige licht zelf.
Dit leidt tot impressionistische beelden, waarbij het licht bijna buiten de kaders lijkt te treden. De beelden van lege straten die een dromerig decor geven aan het nachtelijke licht kunnen als esthetisch worden ervaren, maar zijn tegelijkertijd een weergave van verspilling. Want Europa bevindt zich midden in een energiecrisis, die aanspoort om te her-denken hoe we nachtelijke verlichting inzetten.

Open: 7 t/m 31 december, woensdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur
Vrijdag 16 december (Gouda bij Kaarslicht), 12.00 – 22.00 uur
Adres: Achter de kerk 13, Gouda
Meer informatie: www.lichtkunstgouda.nl | www.firmavandrie.nl
Over de kunstenaar: www.jaspervandenende.com
Kunststichting Firma Van Drie Gouda
Pand Firma Van Drie
Kunststichting Firma Van Drie Gouda (2)
Tentoonstellingsruimte Firma Van Drie

De Firma Van Drie biedt een podium voor professionele kunst uit Gouda en omgeving, is een broedplaats voor talent en een ontmoetingsplek voor kunstenaars en publiek. Er zijn ongeveer 120 personen bij De Firma Van Drie aangesloten, meest professionele kunstenaars.

De kunststichting heeft als doel hedendaagse kunst bij een zo’n groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen en doet dit o.a. door het organiseren van tentoonstellingen van hoge kwaliteit met veel ruimte voor experiment in de eigen expositieruimte van de Firma Van Drie.

Kijk voor de actuele tentoonstellingsagenda op de site van de Firma Van Drie.

Openingstijden

Woensdag tot en met zondag, 12:00 - 17:00 uur.

Contact

Kunststichting Firma Van Drie
Achter de Kerk 13
2801JX Gouda
Nederland
Tel: 06-29338659

www.firmavandrie.nl

57 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Kunststichting Firma Van Drie