Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Meer...
Expositie is afgelopen

Seydou Keïta - Bamako Portraits

Tentoonstelling 05-04-2018 t/m 20-06-2018 > Amsterdam
Foam Fotografiemuseum Amsterdam Seydou Keïta - Bamako Portraits

Untitled © Seydou Keïta / SKPEAC / courtesy CAAC – The Pigozzi Collection, Geneva

Foam presenteert Seydou Keïta - Bamako Portraits, de eerste overzichtstentoonstelling van de studiofotografie van Seydou Keïta (ca. 1921 – 2001, Mali) in Nederland. Zijn oeuvre toont een tijdsbeeld van de stedelingen van de Malinese hoofdstad in de jaren vijftig en zestig; een tijd die gekenmerkt wordt door Bamako’s transitie van een kosmopolitische stad in de Franse kolonie naar de trotse hoofdstad van een onafhankelijk Mali.

Seydou Keïta legde zijn landgenoten vast op een manier die tot dan toe nog niet aan de buitenwereld was gepresenteerd. Men kwam naar de studio van Keïta om zich zo mooi mogelijk vast te laten leggen: in jurken met opvallende stoffen en extravagante vormen, met statige hoofdtooien, of in een westers pak met strikje, stoer leunend op een motorfiets of met een radio onder de arm. Keïta’s portretten zijn compleet losgezongen van westerse fotografietradities en tonen hoe de stedelingen van Bamako zichzelf zagen en hoe ze gezien wilden worden.

In zijn begin jaren werd Keïta door zijn vader opgeleid tot timmerman. Zijn toekomstperspectief veranderde in 1935 toen hij van zijn oom een camera cadeau kreeg, een Kodak Brownie Flash. Gedurende zijn pubertijd leerde hij zichzelf de technische vaardigheden van het fotograferen en afdrukken. In 1948 opende Seydou Keïta zijn portretstudio in de levendige wijk Bamako-Coura. Hij creëerde al snel een succesvolle studiopraktijk met een geheel eigen esthetiek. Hij hield verschillende rekwisieten ter hand in zijn studio, van westerse kledingstukken tot accessoires variërend van radio’s, papieren bloemen, tot aan scooters. Ook de achtergronden spelen een karakteristieke rol in zijn foto’s. Keïta gebruikte vaak jaren achtereen hetzelfde doek als achtergrond, maar vanwege de grafische prints gingen deze vaak een esthetisch spel aan met de kleding van zijn modellen.

Openingstijden

Foam is dagelijks open van 10.00 -18.00 uur, do / vr van 10.00 – 21.00 uur.

Foam Fotografiemuseum Amsterdam Amsterdam

Foam, tuinzalen © Maarten Brinkgreve 2006

Stuur een bericht naar "Foam Fotografiemuseum Amsterdam"