Kunst-Torentje

Expositie is afgelopen

Marike Pool

Tentoonstelling 11-10-2014 t/m 14-12-2014 > Almelo

Opening: 11 okt om 16.00 uur bij het Kunst-Torentje

Marike Pool (Kootstertille,1983) in 2010 afgestudeerd aan de ArtEZ kunstacademie van Zwolle is de herfst exposant in het Kunst-Torentje. In haar atelier werkt ze vaak op klein formaat maar voor het Kunst-Torentje maakt ze een ruimte vullend werk met uitvergrote foto’s en draad. Haar borduurwerk zal in het torentje worden uitvergroot en refereert aan de tijd van de Twentse textiel. Eerder exposeerde ze tijdens Art Rotterdam op de Stoombok Simson, tijdens de Kunstfietsroute ‘Van hier tot ginder’ in Okkenbroek en het tijdens het MAFFestival in Almelo (2012). Marike Pool woont en werkt in Utrecht.

Vergeten alledaagse kiekjes krijgen opnieuw betekenis

In haar werk zijn gevonden foto’s vaak de basis. Alledaagse kiekjes van mensen of objecten. Foto’s die niemand meer wilde hebben en die uit de gratie zijn geraakt. Misschien ook mensen die uit de gratie zijn geraakt of in elk geval er niet meer toe doen. Ze vraagt zich vaak af of haar eigen kiekjes ooit ook ergens in een doos zullen belanden. Dat ze er zelf ook niet meer toe doet. Op de foto’s zonder mensen is juist hun afwezigheid voelbaar. Een lege wachtruimte vol met boeketten. Je voelt de aanwezigheid van degene die ze hebben gestuurd, neer hebben gezet en de mensen die later plaats zullen nemen op de banken. Pool doet ingrepen in al haar foto’s. Borduurwerk geeft de foto’s letterlijk een nieuwe laag. De uitgesneden stukken halen er eentje weg. Wat er overblijft krijgt een nieuwe betekenis.

Kunst-Torentje

Het Kunst-Torentje is momenteel de kleinste tentoonstellingsruimte van Nederland voor professionele beeldende kunst, maar ooit was het de hoektoren van een voormalige textielfabriek in het centrum van Almelo.

De fabriek werd gesloopt en sinds 1995 worden er installaties gerealiseerd door kunstenaars. Het Kunst-Torentje is een ‘monument’ uit het verleden en draagt een geschiedenis met zich mee.
Daarnaast is het een bijzondere ruimte, een tentoonstellingsruimte in de openbare ruimte. Het voornaamste publiek zijn de mensen die Het Kunst-Torentje passeren op weg naar hun werk, de stad of het station. Mensen die onderweg zijn en niet bewust op zoek naar een confrontatie met kunst.
Hierin ligt een van de uitdagingen voor de kunstenaars die worden uitgenodigd in Het Kunst-Torentje te exposeren: deze passanten even uit hun dagelijkse gedachtestroom halen, een ander perspectief of nieuwe ervaring bieden, nieuwsgierig maken naar iets ‘onbekends’ of iets ‘anders’. Het Kunst-Torentje is geen etalage waarin een kunstenaar zijn werk kan ‘ophangen’. Iedere installatie is uniek en wordt speciaal voor de ruimte geproduceerd.

Openingstijden

Altijd zichtbaar

Contact


Kunst-Torentje
Egbert Gorterstraat 7
Almelo
Nederland
Tel: 06-2209513

www.kunsttorentje.nl
1370 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "Kunst-Torentje"