favorietenVerwijder uit favorieten

Kunstuitleen Maastricht

Expositie is afgelopen

Urban Landscapes

Tentoonstelling 14-09-2014 t/m 29-10-2014 > Maastricht
Kunstuitleen Maastricht Urban Landscapes

Soulié - San Fransisco

Kunstuitleen Maastricht Urban Landscapes (2)

Schoonbeek - Triumph with bridge

Toeterende auto’s, luide sirenes en rinkelende trams; kleurrijke reclameposters en graffiti op de muren; ondergronds verkeer, torenhoge gebouwen en een melting pot aan haastige mensen die hun bestemming op tijd proberen te bereiken… Dat zijn de kenmerken van de bruisende metropool van nu. Voor kunstenaars vormen zulke urban landschappen een grote bron van inspiratie. Zo ook in het werk van Tony Soulié, Betty Fog,George Heidweiller en Sander Schoonbeek.

In een gecombineerde techniek van fotonegatieven met verf, was, zuren en vernis geeft Tony Soulié (Parijs, 1955) desolate stadsdelen weer. Zijn havens en wegen worden weliswaar ‘gesierd’ door billboards, auto’s en bovengrondse elektriciteitskabels, maar van menselijk leven lijkt weinig sprake. Door het warme kleurenpalet ontstaat er toch een intieme sfeer in de verlaten gebieden.

De urban landschappen van Betty Fog (Kopenhagen, 1955) zijn vervreemdend maar ook vertrouwd. Haar kleuren-litho’s tonen een moderne wildernis van hoge gebouwen, brede straten en boulevards, bevolkt door wolven, herten en bekende figuren uit de kunstgeschiedenis. Op het eerste gezicht lijken de elementen misplaatst, maar bij nader inzien gaan ze moeiteloos op in hun omgeving.

George Heidweiller (Beverwijk, 1963) toont zijn visie op de geglobaliseerde metropool in screenprints en mixed media-schilderijen. Hij bouwt zijn denkbeeldige, maar uiterst herkenbare steden op uit collages van snapsnots en graffiti-achtige elementen. Hoewel grote steden volgens de kunstenaar steeds meer op elkaar gaan lijken, nodigen zijn beelden uit tot dromen over nieuwe bestemmingen.

In Japan worden oude, roestige auto's uit de vorige eeuw gekoesterd als helden, die hun eigenaren jarenlang vrijheid en onafhankelijkheid brachten. Sander Schoonbeek (Bergharen, 1983) fotografeert de industriële schoonheid van de vergeten "heroes in the field" in grote metropolen in Europa, Amerika en Azië en geeft ze een nieuw leven met zijn bewerkte zeefdrukken.

Kunstuitleen Maastricht

Kunstuitleen Maastricht is een activiteit van galeristen Paloma García en Peter Post, die in 2004 Galerie Post + García openden in Maastricht. Beiden zijn geen nieuwkomers in de kunstwereld – Peter Post begon reeds in 1987 een galerie in Brunssum en staat sindsdien op grote, internationale kunstbeurzen terwijl de Spaanse Paloma García sinds lange tijd de internationaal vermaarde kunstenaar Ripollés vertegenwoordigt. In hun galerie, welke gevestigd is in het door Mario Botta ontworpen ‘La Fortezza’ aan de Avenue Céramique, tonen ze een breed scala aan Europese kunstenaars zoals Ger Lataster, Alexander Vogels, Ripollés en Jacek Sroka. Om nog beter aan de wensen van het kunstminnend publiek in de regio te kunnen voldoen, openden Peter Post en Paloma García in 2009 Kunstuitleen Maastricht, gesitueerd in de Rechtstraat in het Maastrichtse Wyck.

Openingstijden

wo | do | vr 11 - 18 uur
zaterdag 10 - 17 uur
eerste zondag van de maand 13 - 17 uur

Contact


Kunstuitleen Maastricht
Rechtstraat 50
6221 EK Maastricht
Nederland
Tel: +31 (0)43 321 3311

www.kunstuitleenmaastricht.nl
467 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "Kunstuitleen Maastricht"