Cultureel Buurtcentrum De Bergen

Expositie is afgelopen

Expositie schilderijen Iraaks kunstenaar Ayad Al Zobadi

Tentoonstelling 21-12-2014 t/m 04-01-2015 > Eindhoven
Cultureel Buurtcentrum De Bergen Expositie schilderijen Iraaks kunstenaar Ayad Al Zobadi
Cultureel Buurtcentrum De Bergen Expositie schilderijen Iraaks kunstenaar Ayad Al Zobadi (2)

Blauw is de kleur van sprookjes en opent de geest voor intuïtie. Ook is blauw de kleur van de hemel. Door de tijden heen en bij alle culturen is de hemel de verblijfplaats van goden en godinnen. In de overwegend blauwe doeken van Ayad Al Zobadi voeren zijn speelse vormvertellingen je mee naar die omgevingen.

Ayad over zijn inspiraties: “Wat je ziet in mijn werk is een boodschap van vriendschap en liefde voor alle volkeren van de wereld. Men kan mijn boodschap lezen door de poorten van de liefde die je kunt zien in mijn werken. Elke poort is de ingang van het sentimentele en emotionele aspect van de mens door de ogen van de mens. Mijn ervaringen, o.a. als soldaat van 1981-1988 in de eerste Golfoorlog tussen Iran en Irak, hebben mij geleerd dat ieder mens een broeder is van een medemens. Door poëzie en muziek heb ik de liefde voor vrouwen en het leven leren waarderen. De man is de spiegel van de vrouw.”
Over die oorlog zegt hij nog het volgende: “Het gevoel van onderdrukking en onvrede vanuit de bevolking zijn thema’s die de kern vormen van mijn inspiratie.”

Ayad’s vormwereld is o.a. geïnspireerd door de geschilderde wanden van de Isjtarpoort van Babylon (tegenwoordig te zien in Pergamonmuseum in Berlijn). Daarnaast vormen de vreemde figuren, mensen, koningen en priesters uit mythologische verhalen als het Gilgamesj-epos ook een grote inspiratiebron. (Koning Gilgamesj was de vijfde koning van Uruk van 2652 tot 2602 v.Chr.)

Wie zich verdiept in deze eeuwenoude verhalen zal met nog meer waardering kunnen genieten van de Arabische ornamenten die ogenschijnlijk speels, maar toch ook strak geregisseerd op Ayad’s doeken stralen.

Ayad Tarq Al is geboren in 1960.
Zijn eerste expositie was al in 1979 (samen met de architect Waad Radi).
Van 1981-1988 was hij soldaat in de eerste Golfoorlog Irak-Iran.
In 1998 kreeg hij zijn opleiding Kunst en Cultuur aan de Babylon Universiteit.
In 2006 behaalde hij de graad van Master Kunst aan de Babylon Universiteit.
In de periode van 1999 tot 2012 had hij 9 exposities in Bagdad.
Kijk voor een indruk van zijn werk ook op YouTube (zie hieronder).

De opening van de expositie wordt verricht op zondag 21 december van 17.00 - 19.00 uur door dhr. Emad Rammo, vriend van de kunstenaar.

Cultureel Buurtcentrum De Bergen, Oranjestraat 1, Eindhoven
Openingstijden: dagelijks van 13.00 -18.00 uur. De expositie is gesloten op 25 en 26 december en 31 december en 1 januari. Zie ook www.stichtingdebergen.nl

Cultureel Buurtcentrum De Bergen

In de benedenverdieping van het gebouw aan de Oranjestraat 1 is het Cultureel Buurtcentrum gevestigd. De ruimtes worden door de Stichting bij voorkeur gebruikt voor exposities. Het jaarlijkse ‘Kunstkamers’ met voornamelijk werk van kunstenaars uit De Bergen is daarvan een voorbeeld.

Openingstijden

In overleg.

Contact


Cultureel Buurtcentrum De Bergen
Oranjestraat 1
5611 JG Eindhoven
Nederland

www.stichtingdebergen.nl
221 dagen geleden bijgewerkt

Cultureel Buurtcentrum De Bergen Eindhoven

De expositieruimte van het Cultureel Buurtcentrum De Bergen

Cultureel Buurtcentrum De Bergen Eindhoven (2)

Expositie Hout en Steen 2014

Stuur een bericht naar "Cultureel Buurtcentrum De Bergen"