Mika Stam- van Vonderen

Meer...
Expositie is afgelopen

Groeps Expositie

Tentoonstelling 20-11-2016 t/m 15-01-2017 > Coevorden
Mika Stam- van Vonderen Groeps Expositie

Mika Stam

Mika Stam-van Vonderen, geboren op 16 april 1970 en getogen in Zeeland (NBr). Mika groeide op in en om een boerderij, een paar kilometer buiten het dorp. Iedere zondag ging het hele gezin naar de Katholieke kerk, rijk versierd met schilderijen en beelden, een lust voor haar oog. En daar is het waar de fascinatie voor het maken van kunst ontstaan is. Terwijl de pastoor zijn preek deed verloor Mika zich in de details van de schilderijen. Bestudeerde de technieken, kleuren en composities en kon alleen nog maar denken: “dat wil ik ook kunnen: SCHILDEREN!”

Door zelfstudie en opleidingen zoals de ‘Mode en Kleding’, reclame en presentatietechnieken en de docentenopleiding beeldend opende voor Mika Stam de vele deuren van de wondere wereld der kunst en cultuur. Via deze wegen leerde Mika de technische en esthetische vaardigheden die zij nodig had om haar ideeën en gevoelens om te zetten in beeld. Met de voorkeur in schilderen met olieverf op doek. En de inspiratie, die haalt ze uit haar levenservaringen, relaties, moederschap, werk en reizen.

Achtergrondverhaal de “snuitenserie”
Van oorsprong boerendochter zijn is de basis van de serie snuiten die ik schilder. Als klein “meiske” op het Brabantse platteland vond ik het enorm spannend tussen de beesten te leven. Ik riep dan ook dat ik later met dieren wilde werken. Wat mij bijstaat zijn vooral de vele snuiten die mij tegemoet kwamen, op ooghoogte, enorm groot in mijn beleving, de ene nat en klef, de andere neusgaten zo groot dat het leek alsof ik er in verdwijnen kon als Alice in Wonderland dat deed in het konijnenhol. Rimpelige, ruwe, fluweelzachte, harige, droge, warme en koude snuiten. Ze aanraken, dat was nog wel het allerspannendst. Zou het beest toehappen? Je vingers er af bijten? Of net zo lang eraan sabbelen en likken tot ze als een lolly zouden doen slinken tot er enkel het skelet van de vingers nog over bleef….?

De schilderijen maak ik van olieverf, opgezet op doek met paletmessen en verder uitgewerkt met kwast en penseel. Zo probeer ik de verschillende structuren en huid uitdrukkingen op een foto realistische manier neer te zetten. Spelend met formaat en compositie. De schilderijen spreken voor zich… hoewel…. Als men langer er naar kijkt vraagt men soms zichzelf af wat er achter de snuit schuilt. En heel soms…is het wel een snuit????

Bewuste keus om alle schilderijen uit deze serie te voorzien van een donkere achtergrond. Het clair-obscur wat “onze” Rembrandt zo mooi wist toe te passen met zijn mede schilders uit zijn tijd. Zo komt het onderwerp nog sterker naar voren, niets wat het oog afleidt van de snuit, en daardoor benaderen de schilderijen mijn gevoel van toen ik dat kleine “meiske” was nog meer.

Meer informatie over Mika Stam kunt u vinden op: www.mikakunst.nl

Het werk van Mika Stam is te zien van 25 november t/m 15 januari 2017.

Op zondag 15 januari om 13:30 uur is een Meet&Greet met Mika Stam.

Mika Stam- van Vonderen

  • Schilderkunst
  • Tekeningen

Mika is kunstenares, tekent en schildert en geeft les!

Mijn naam is Mika en ik maak kunst. Vandaar de naam MikaKunst als bedrijfsnaam.

Algemeen en opleidingen:
Op 16 april 1970 kwam ik ter wereld in het kleine dorp Zeeland (NBr).
Daar ben ik in een natuurrijke omgeving opgegroeid. Veel rust en dieren, maar al snel verlangde ik ook naar mensen en cultuur om mij heen.
Na de middelbare school was ik dan ook blij dat ik in Nijmegen mijn opleiding Mode en Kleding ging volgen. Na deze afgerond te hebben wilde ik wat met mijn teken- en schildervaringen doen. Daar kwam een opleiding Reclame- en Presentatietechnieken uit voort. Na deze opleiding heb ik nog een oriëntatiecursus aan de kunstacademie in Den Bosch gevolgd om vervolgens toch te kiezen voor een docentenopleiding beeldend 2e graads aan de Fontys hoge scholen in Tilburg.
De basis van de technieken ligt in deze verschillende opleidingen, verder ben ik autodidact wat betreft mijn vrije werken.

Vrij werk
Mijn vrij werk bestaat met name uit portretten van mens en dier, maar ook stillevens.
De inspiratie haal ik uit het dagelijks leven, kijk voortdurend om mij heen. Dat wat ik zie en voel verwerk ik in mijn schilderijen.
Emoties en humor zijn de kwinkslag in de onderlaag met daar overheen de texturen, vormen en kleuren. Realistisch geschilderd met een losse toets.
Meestal gebruik ik olieverf op doek, maar soms ook acrylverf.

Werk in opdracht:
Het schilderen in opdracht is veelzijdiger. Naar voorbeeld schilder ik alles na, op doek, plafond of andere voorwerpen. Door goed te luisteren naar de opdrachtgever, wat zijn / haar wensen en ideeën zijn, probeer ik via schetsen dát weer te geven wat zij in hun hoofd hebben.
Na goedkeuring van de schetsen komt het eindproduct tot stand.

Lessen en workshops:
Naast het maken van vrij werk en schilderen in opdracht, kunnen mensen van 6 tot oneindig jaar oud bij mij terecht voor teken- en schilderles.
De lessen kunnen individueel dan wel in groepsverband plaatsvinden.
Met regelmaat organiseer ik ook workshops, zowel in mijn atelier als op locatie.
Bijvoorbeeld; als je op zoek bent naar een leuke teambuilding activiteit met een groep groter dan 10 personen, dan kom ik naar je toe.
In mijn atelier heb ik ruimte voor groepen tot max. 10 personen.
Workshops worden op thema gebaseerd en uitgewerkt.

Meer:
Nieuwsgierig naar meer MikaKunst?
Iedereen is van harte welkom om op afspraak een kijkje te komen nemen in mijn atelier.
Onder het genot van een kopje koffie of thee zal ik met plezier mijn werk laten zien en meer hierover vertellen.

Vriendelijke groet,

Mika

Openingstijden

ma. 9:00 - 12:00
woe. 9:00-18:00
do: 9:00-22:00
vrij: 9:00-18:00
overige avonduren en zaterdagen op afspraak

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "Mika Stam- van Vonderen"