Hedwig Baartman

Expositie is afgelopen

Into the Wild

Tentoonstelling 07-02-2015 t/m 01-05-2015 > Hoorn
"Into the Wild", schilderijen, gedichten en grafisch werk van Hedwig Baartman in het Westfries Gasthuis.

De expositie die loopt van februari tot en met mei 2015 bevat een groot aantal nieuwe en eindelijk voltooide werken.

Hedwig Baartman (Groningen, ergens in de jaren '70) is een veelzijdig kunstenaar. Naast schilder/graficus is ze ook schrijver, dichter (nu tevens stadsdichter van Hoorn) en componist.

Terugkerende thema's in haar werk zijn: liefde, lust, onmacht, woede en gelatenheid.
Deze meest indringende facetten van het leven komen tot uitdrukking op verschillende dragers en met verschillende materialen.

Het productieproces van Baartman's grotere stukken wordt gekenmerkt door een lange doorlooptijd. Zo duurde de totstandkoming van deze serie werken 15 jaar. 'Ik heb veel tijd nodig voor mijn grotere schilderijen. Ze zijn gelaagd en bestaan meestal uit meerdere afbeeldingen over elkaar; een deel van het schilderwerk ontstaat plat op een werktafel, een deel heel fysiek: in de ene hand het doek, in de andere hand de verf (kwast, emmer of paletmes - al naar gelang wat op dat moment nodig is), een ander deel weer heel keurig op de ezel. Dit helpt allemaal bij de compositie en de zoektocht naar de optimale balans'.

Vaak vind men een samenspel terug van tekst en beeld. Wie kijkt en zoekt, zal zelfs kleine gedichten in het werk verstopt vinden.

'Je aandacht verdelen over verschillende disciplines is niet altijd gemakkelijk' aldus Hedwig Baartman, maar ze ziet ook overeenkomsten: 'Ik oefen veel, maar meer nog denk ik na over hoe ik bepaalde zaken uit wil voeren: voorstudies, schetsen voor gedichten en andere composities. Net zolang tot het zo definitief in mijn vingers gegrift staat dat het er niet meer krom uit kan komen. Tijdens dat nadenken hou ik mij 'onledig' met de andere aspecten van mijn kunstenaarschap. Zo bevindt de groene zigzaglijn van het schilderij 'Wired' zich bijvoorbeeld op meerdere plaatsen in ander werk (kan ook in muziek, proza of poëzie zijn), maar vaak onder de oppervlakte. De 'zichtbare zigzag' is zo het resultaat van bijna 100 dagen werk. Toch duurde het daadwerkelijk neerzetten op dit specifieke doek hooguit een uur of 3.'

Naast de grotere werken zijn ook andere werken in vele formaten te bekijken. Soms hard en grimmig, soms zacht als zijde, want ook dat is het leven.
De serie 'Silencio' bijvoorbeeld is een indrukwekkend voorbeeld van luide stilte, van onmacht, van toekijken zonder iets te doen. Daarbij zoekt Hedwig Baartman altijd naar het universele achter het persoonlijke, 'want het persoonlijke is alleen een richting en uiteindelijk volkomen oninteressant.'

Materialen waarmee Baartman werkt, zijn: olieverf, acryl, krijt, pen, stift, zijdepapier. Gesmeten, gekalkt, gesmeerd of minutieus opgeprikt. Op doek, paneel, papier of plastic tas.

Voor het eerst sinds 15 jaar is haar werk in grote aantallen tegelijk te bekijken. 'Into the Wild' is dan ook het thema waarmee ze met deze werken naar buiten komt. Ze mogen eindelijk los, de wereld in.

Na deze expo reizen de werken rond door Nederland, België en Duitsland, en bereidt ze zelf een volgende serie voor.

Voor wie een voorproefje wil nemen: www.hedwigbaartman.com leidt u alvast rond.
Maar gaat u vooral zelf kijken in het Westfriesgasthuis. Te zien tot en met mei 2015 in de wachtkamers en gangen van de begane grond en de eerste etage.
Hedwig Baartman Opperdoes
Hedwig Baartman Opperdoes (2)

Abstracte en figuratieve schilderijen, middelgroot tot zeer groot. Ruig geschilderd of ingetogen evenwichtig. Te koop of te huur. Workshops kunst en/of poëzie met lesprogramma voor elke leeftijd. Voor meer info: kijk op de website of neem contact op met de kunstenaar zelf.

Contact

Hedwig Baartman
Nieuweweg 31
1674pm Opperdoes
Nederland
Tel: 0640924344

hedwigbaartman.com

3312 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar Hedwig Baartman