De Vensterbank

Expositie is afgelopen

Het spat in DE VENSTERBANK | Marjolijn van den Assem

Tentoonstelling 09-10-2016 t/m 29-01-2017 > Amersfoort
De Vensterbank Het spat in DE VENSTERBANK | Marjolijn van den Assem
DE VENSTERBANK bij schemering
De Vensterbank Het spat in DE VENSTERBANK | Marjolijn van den Assem (2)
Marjolijn van den Assem in haar atelier
De Vensterbank programmeert de komende maanden twee tekeningen van beeldend kunstenaar Marjolijn van den Assem (1947), t/m 29 januari 2017 dagelijks te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32. Het is woest werk, intensief en expressief. De energie, inzet en overgave spat er vanaf. De twee tekeningen passen precies in de omlijsting van de vensters, lijken er voor te zijn gemaakt, maar zijn afkomstig uit een recente serie werken, getiteld 'brevis libellus'.

Marjolijn van den Assem is een serial artist. Zij maakt graag tekeningen in serie, een eindeloos beeldverhaal waarmee ze de levensstroom probeert te betrappen en vast te leggen. Haar thema’s ontleedt ze aan de filosofie, aan literatuur, aan de natuur, aan haar reizen. Met haar werk probeert ze grip te krijgen op het leven, al weet ze dat dat onmogelijk is. Zelf zegt ze over haar series: „ Het zijn geen variaties. Ik probeer het steeds dichter te benaderen, de waarheid - die niet bestaat”.

Het linkervenster bevat de door Marjolijn van den Assem "overgeschreven" brief van Hölderlin, filosoof uit de 18e eeuw. Een romantisch dichter ook. Hij schreef :
" Mijn beste...Schrijf me toch snel...De ziel die heerst onder vrienden, het ontstaan van gedachten in gesprek en brief , zijn voor kunstenaars onontbeerlijk."
Van den Assem heeft deze woorden bijna vierhonderd maal overgeschreven, gekrast, vergroot, uitgeknipt. Obsessief. Gepassioneerd. Zijzelf zegt daarover:
"Door het honderden keren bedachtzaam en met kroontjespen overschrijven van dezelfde brief, tast ik beweegredenen af, schrijf ik met de schrijver."

Marjolijn van den Assem herkent de gretigheid in de poging van Hölderlin om met woorden het leven te beheersen; een bij voorbaat kansloze onderneming, maar tóch ondernomen.
Diezelfde aantrekkingskracht heeft ook de filosoof Nietzsche op haar. De filosoof uit de 19e eeuw, 'de filosoof met de hamer' genoemd. Sinds zij 35 jaar geleden 'Ecce Homo' van deze filosoof las, is zij verslingerd aan deze denker, vanwege zijn drift, zijn moed en twijfel.
In het rechtervenster van De Vensterbank is een uitspatting van oost indische inkt en grafietstift te zien, een illusie van een landschap. Ook zonder enige kennis van Nietzsche kan de passant van de Vensterbank dwalen in dit driftig landschap van beelden en woorden.

De Vensterbank ging met de kunstenaar in gesprek in haar atelier, aan de Nieuwe Maas in Rotterdam. Meanderend door haar levensverhaal, haar gedreven werken en atelier, vertelde zij over haar leven, beweegredenen, en drijfveren in haar bestaan als beeldend kunstenaar. U kunt meereizen met dit verhaal via de website van De Vensterbank; de tekst is van Jantine Kremer, foto's door Jolanda Meulendijks.
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank was gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Februari 2023 is kunstruimte De Vensterbank gestopt. In 10 jaar tijd hebben 29 kunstenaars de smalle ruimtes boven de vensterbanken ingericht met hun installaties. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op de website is nog steeds te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schreef erover, Jolanda Meulendijks maakte de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank was zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Installatie
  • Ruimtelijk
  • Textiel
  • Diversen

Stuur een bericht naar De Vensterbank