De Vensterbank

Expositie is afgelopen

Ode aan pure vorm | De Vensterbank van Frans Ottink

Tentoonstelling 12-02-2017 t/m 25-06-2017 > Amersfoort
De Vensterbank Ode aan pure vorm | De Vensterbank van Frans Ottink
De Vensterbank en Frans Ottink
De Vensterbank Ode aan pure vorm | De Vensterbank van Frans Ottink (2)
detail van De Vensterbank
De Vensterbank Ode aan pure vorm | De Vensterbank van Frans Ottink (3)
detail van De Vensterbank
De Vensterbank Ode aan pure vorm | De Vensterbank van Frans Ottink (4)
Special met Frans Ottink, te downloaden via de website www.devensterbank.nl
Frans Ottink (1961) is ontwerper en producent van een eindeloos variërende reeks porseleinen gebruiksvoorwerpen. Met zijn partner, sieradenontwerper Erna Huppelschoten, opereert hij onder de naam studioZAND vanuit hun porseleinwerkplaats in De Nieuwe Stad te Amersfoort. Tot en met 25 juni 2017 exposeert Ottink een keuze uit zijn werk in De Vensterbank, Bergstraat 32 te Amersfoort.

Ottinks keuze voor De Vensterbank omspant ruim 25 jaar. Gebruiksvoorwerpen uit zijn beginjaren zoals een koffiepot met Memphis invloeden, staan naast objecten uit de nieuwste serie Geometrical Tableware Objects. De voorwerpen zijn samengebracht binnen een sober grid van smalle houten latjes.

Ottink kijkt terug op 25 jaar passie voor porselein. “En wat blijkt, mijn eerste ontwerpen vertonen verwantschap met de laatste ontwerpen. Geometrie is de rode draad door mijn werk.” Voor Ottink is geometrie de basis van het universum. “Alles in het heelal is terug te brengen tot dezelfde systemen en structuren, Chaostheorie en fractals, melkwegstelsels en het schuim in bad.”Zijn collectie is een ode aan pure vorm, aan geometrie, aan wetenschap.

Met de programmering haken we met de Vensterbank aan bij het jaar van De Stijl 2017. Het tijdschrift De Stijl werd in 1917 voor het eerst uitgebracht. Honderd jaar later is de beweging uitgegroeid tot een revolutionaire stroming, die nog steeds borrelt in deze tijd. Een inspiratiebron voor architecten, vormgevers en kunstenaars over de hele wereld. Amersfoorter Frans Ottink is één van hen. “ Ik wil heel graag de wereld om me heen structuur geven. Daarin herken ik De Stijl; het ordenen, het uitkleden van de werkelijkheid.”

Ter gelegenheid van 100 Jaar De Stijl geeft De Vensterbank een katern uit over De Vensterbank van Frans Ottink. Dit katern wordt woensdag 15 februari huis aan huis verspreid met De Stad Amersfoort.
Na 15 februari is een digitale versie te downloaden via de site www.devensterbank.nl

Traditiegetrouw is op de website ook een uitgebreid interview te lezen, in woord en beeld, met de vormgever in zijn porselein werkplaats studioZand, na te lezen op www.devensterbank.nl
De Vensterbank van Frans Ottink is t/m 25 juni 2017 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op uitnodiging neemt een kunstenaar elke vier maanden bezit van De Vensterbank en toont zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
Daarnaast is op de website te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schrijft erover, Jolanda Meulendijks maakt de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Installatie
  • Ruimtelijk
  • Textiel
  • Diversen

Stuur een bericht naar De Vensterbank