De Vensterbank

Expositie is afgelopen

Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank

Tentoonstelling 03-07-2017 t/m 15-10-2017 > Amersfoort
De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank
De Vensterbank van Nan Groot Antink
foto: Jolanda Meulendijks
De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank (2)
Meisjesogen achter glas
foto: Jolanda Meulendijks
De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank (3)
De Vensterbank Nan Groot Antink | Bloemen en planten voor De Vensterbank (4)
Nan Groot Antink tijdens inrichting van De Vensterbank
foto: Jolanda Meulendijks
Zonnebloemen, chrysanten, stinkende gouwe, dahlia, zuring en wouw. Sinds haar studies in Tilburg en Maastricht in de jaren tachtig is beeldend kunstenaar Nan Groot Antink bezig met natuurlijke verfstoffen. Ze verzamelt, vermaalt, dompelt en weekt planten en bloemen in water, om er uiteindelijk mee te kunnen verven en schilderen op doek. In De Vensterbank is t/m 15 oktober 2017 een installatie te zien van 54 potten waarvan het merendeel steeping pots, weckpotten gevuld met verfplanten, katoenen stof en water, dat naar mate de tijd verstrijkt de kleur uit de planten opneemt.

Groot Antink maakt gebruik van een oude verfmethode genaamd slow dyeing: "Als ik textiel in verfbaden van planten verf, nemen de vezels van het doek de verf volledig op. Zo komt kleur in één van haar meest pure vormen tevoorschijn. Een prachtig proces! Het heeft iets magisch. En het past goed bij mijn wens naar de kern te gaan." In haar verlangen om ook sculpturen te maken van kleur, is Groot Antink enkele jaren geleden begonnen met het combineren van haar monochrome schilderijen met steeping pots.

De kern van de dingen
Groot Antink is benaderd om in het jaar van De Stijl 2017 in De Vensterbank in Amersfoort te exposeren. In haar atelier in Eindhoven filosofeert de kunstenaar over een mogelijk verband: "Mondriaan ging ook heel ver, dat vind ik bijzonder, maar ik denk dat elke kunstenaar dat doel heeft, anders heeft het geen zin. Je moet nieuwe wegen durven vinden, verder durven gaan. Mijn werk pretendeert niet meer te zijn dan het is, het is wat het is, de kern van de dingen, het wezen. Dat is ook wel typisch voor De Stijl."

Materie
Grote monochrome schilderijen, geverfde katoenen doeken, verzamelde notenbasten, gedroogde bloemen, haar atelier ademt natuur en kleur. Kleur in zijn meest oorspronkelijke verschijning. En toch verschilt haar benadering van die van De Stijl. Waar kunstenaars van De Stijl de keuze voor de essentiële kleuren baseerden op theoretische kleurenleren, is Groot Antinks benadering die van de meest oorspronkelijke verschijning van kleur, vanuit de materie, de plant.

Magie
Groot Antinks zoektocht naar 'eerlijke kleuren' is puur schilderkunstig van benadering. Voor haar reden om juist het magische van natuurlijke kleuren te blijven onderzoeken en naar voren te halen. Om vlierbloesem, schietwilg, berberis, moerbei en blauw parelzaad hun verborgen kleuren te blijven ontfutselen, die, eenmaal opgenomen in stof, prachtige namen dragen zoals Kurenai en Murasaki.

Het gehele interview met de kunstenaar in haar atelier is na te lezen in woord en beeld op www.devensterbank.nl
Bloemen en planten voor De Vensterbank van Nan Groot Antink is t/m 15 oktober 2017 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank was gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Februari 2023 is kunstruimte De Vensterbank gestopt. In 10 jaar tijd hebben 29 kunstenaars de smalle ruimtes boven de vensterbanken ingericht met hun installaties. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op de website is nog steeds te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schreef erover, Jolanda Meulendijks maakte de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank was zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Installatie
  • Ruimtelijk
  • Textiel
  • Diversen

Stuur een bericht naar De Vensterbank