De Vensterbank

Expositie is afgelopen

De Vensterbank van Ilse Leenders

Tentoonstelling 22-10-2017 t/m 04-02-2018 > Amersfoort
De Vensterbank De Vensterbank van Ilse Leenders
een werk uit de serie 'Hommage à Theo & Nelly van Doesburg' | Ilse Leenders
De Vensterbank De Vensterbank van Ilse Leenders (2)
een werk uit de serie 'Hommage à Theo & Nelly van Doesburg' | Ilse Leenders
De Vensterbank van Ilse Leenders
Het Jaar van de Stijl nadert de wintermaanden en fotograaf Ilse Leenders haakt aan. Zij exposeert t/m 4 februari 2018 in de Vensterbank en toont werk wat zij maakte tijdens een verblijf in de atelierwoning van Theo & Nelly van Doesburg in Meudon, nabij Parijs. Van Doesburg richtte in 1917 De Stijl op, en was hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. Samen met Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld vormde Theo van Doesburg het boegbeeld van De Stijl.


Net als het Rietveldpaviljoen in Amersfoort is het Van Doesburg huis in Meudon doortrokken van het gedachtegoed, vorm en kleur van De Stijl. Van Doesburg ontwierp de atelierwoning zelf en liet het bouwen op een smal perceel in Meudon-Val-Fleury, nabij Parijs.
Het verblijf in deze woning heeft Ilse Leenders geïnspireerd tot het maken van een serie foto's die scène's lijken uit een nog niet eerder verteld sprookje met de atelierwoning van Van Doesburg als inspiratie en decor.

Leenders verdiepte zich in de schetsen, tekeningen en schilderijen van Van Doesburg, en samen met professionele dansers en mode vormgever Quoc Thang kwam een serie foto's tot stand waarvan zij er nu één laat zien in De Vensterbank. Twee dansers buigen en strekken zich onder en op een betonnen tafel. Een spanning van lijnen, ledematen en kleur.
De foto's maakte Leenders met een technische camera en zijn van een ongekende scherpte; de kleinste details zijn waar te nemen wanneer u voor de ramen van De Vensterbank staat, haartjes op de arm van een danser, de scheurtjes en welvingen in de betonnen vloer.
Leenders voelt zich thuis bij de mystiek van Piet Mondriaan en het Dadaïsme van Theo van Doesburg. In haar werk heeft zij een grootse eigen beeldtaal ontwikkeld waarin humor en mystiek altijd doorschemeren.

Ilse Leenders groeide op in Amersfoort en heeft na haar studie lange tijd gewerkt en gewoond in Amsterdam en Parijs. Tegenwoordig is Rotterdam haar uitvalsbasis.
Zeven jaar geleden exposeerde ze ook al in Amersfoort, toen als onderdeel van het project "Zonen en dochters van Amersfoort”, ter gelegenheid van Amersfoort 750 jaar.

De Vensterbank van Ilse Leenders is t/m 4 februari 2018 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort. Op de website devensterbank.nl is een uitgebreid interview te lezen in woord en beeld over deze kunstenaar in haar Rotterdamse atelier.

devensterbank.nl
ilseleenders.com
vandoesburghuis.com
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank was gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Februari 2023 is kunstruimte De Vensterbank gestopt. In 10 jaar tijd hebben 29 kunstenaars de smalle ruimtes boven de vensterbanken ingericht met hun installaties. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op de website is nog steeds te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schreef erover, Jolanda Meulendijks maakte de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank was zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Installatie
  • Ruimtelijk
  • Textiel
  • Diversen

Stuur een bericht naar De Vensterbank