De Vensterbank

Meer...
Expositie is afgelopen

De Vensterbank van Lidy Jacobs | Zie het Wezen

Tentoonstelling 11-02-2018 t/m 10-06-2018 > Amersfoort
De Vensterbank De Vensterbank van Lidy Jacobs | Zie het Wezen

Lidy Jacobs | 'claymorfs' | artificiële klei

De Vensterbank De Vensterbank van Lidy Jacobs | Zie het Wezen (2)

Lidy Jacobs | detail van De Vensterbank | artificiële klei

De Vensterbank De Vensterbank van Lidy Jacobs | Zie het Wezen (3)

Lidy Jacobs | 'claymorfs' | artificiële klei

De Vensterbank De Vensterbank van Lidy Jacobs | Zie het Wezen (4)

Lidy Jacobs op de stoep van Bergstraat 32

Van 11 februari t/m 10 juni 2018 wordt De Vensterbank bevolkt door de wezens van beeldend kunstenaar Lidy Jacobs. Bijna-mensjes met elegante benen, volle billen en beestensnuiten, bustes getooid met prachtige bloemige arrangementen en tafeltjes met kronkelende borsten en gewelfde pootjes. 

Al toen ze klein was keek Lidy Jacobs (Heerlen, 1959) altijd tot haar knuffels, poppen en barbies terugkeken. ‘Voor mij hebben ze allemaal een ziel.’ En deze fascinatie is nooit afgenomen. Het huis van de kunstenaar staat vol wezens. Inmiddels hoeft ze niet meer om poppen te vragen, maar vindt Jacobs aanvulling voor haar verzamelingen bij rommelmarkten die ze regelmatig bezoekt en omringt ze zich thuis met een schier eindeloze stroom voorwerpen, families, verzamelingen. En wezens natuurlijk, veel wezens. Zelf gevonden en zelf gemaakt.   

De laatste jaren vormt ze haar wezens uit artificiële klei en de vondsten die ze doet. In deze claymorfs, zoals Jacobs ze noemt, worden mens en dier in oneindige veelvormigheid vermengt, in ijle roze, grijze en witte kleuren. 'Het gaat me erom hoe mensen en dieren onderling contact maken en communiceren. Het gaat om tactiliteit.' 

In De Vensterbank is een selectie te zien van een serie wezens die in de afgelopen jaren zijn ontstaan. 'Eigenlijk maak ik één ding; van het een leer je het ander. Bij alles wat ik maak, laat ik voor mijn gevoel iets liggen en dat pak ik dan op bij het volgende werk.' Tast Jacobs antropomorfe wezens af met je ogen. Kijken en voelen, zónder je handen te gebruiken, om mee te reizen naar hun werkelijkheid. Met alle zintuigen op scherp.

De Vensterbank van Lidy Jacobs is t/m 10 juni 2018 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort. De Vensterbank is op atelierbezoek geweest in Rotterdam. Een weerslag in woord en beeld van dit bezoek is te vinden op devensterbank.nl. 
?
Vijf jaar De Vensterbank
Februari 2018 bestaat De Vensterbank precies vijf jaar. Met elk jaar drie kunstenaars is Lidy Jacobs de 16e kunstenaar die de twee ruimtes aan de stoep van Bergstraat 32 omtovert tot haar ruimte. De Vensterbank is in de afgelopen jaren door kunstenaars van allerlei pluimage bevolkt. Evenzoveel keren zijn kunsthistoricus Jantine Kremer en beeldend kunstenaar Jolanda Meulendijks Nederland doorgereisd om in het atelier de kunstenaar de hemd van het lijf te vragen, en te fotograferen. Alle (beeld)verslagen zijn nog altijd te bezoeken op devensterbank.nl. En meer zullen volgen!

De Vensterbank

  • Diversen

De Vensterbank is gevestigd aan Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Elke vier maanden toont een kunstenaar zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
De website biedt middels interviews en foto’s een kijkje in het atelier van de kunstenaar, verhaalt over drijfveren en motivatie, en wil de kijker een achteromdeurtje bieden.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.

De Vensterbank Amersfoort

De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank Amersfoort (2)

De Vensterbank van Ilse Leenders | 2018

De Vensterbank Amersfoort (3)

De Vensterbank van Frank Halmans | 2015

De Vensterbank Amersfoort (4)

De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013

Stuur een bericht naar "De Vensterbank"