De Vensterbank

Expositie is afgelopen

Vijvertjes van inkt

Tentoonstelling 10-02-2019 t/m 26-05-2019 > Amersfoort
De Vensterbank Vijvertjes van inkt
De Vensterbank van Jolanda Schouten
De Vensterbank Vijvertjes van inkt (2)
Detail van 'tekening 08022019'
in De Vensterbank
De Vensterbank Vijvertjes van inkt (3)
Detail van 'tekening 08022019'
Vijvertjes van inkt | De Vensterbank van Jolanda Schouten

Beeldend kunstenaar Jolanda Schouten (1962) toont in De Vensterbank bloemen en planten ontstaan uit vijvertjes van inkt. De cyclus van de seizoenen volgend, schildert ze fragmenten uit een van haar tuinen en blaast ze op tot proporties waar je doorheen kunt dwalen. Haar weelderige tuinlandschappen zijn t/m 26 mei 2019 te zien op de stoep van De Vensterbank, Bergstraat 32 te Amersfoort.

Waar de kijker alleen kan dwalen met behulp van zijn of haar ogen, gaat Schouten zelf tijdens het schilderen letterlijk haar papier op. Het grote formaat dwingt haar in de tekening te stappen. Op handen en voeten werkt ze, omringd door vele vierkante bakjes met aquarelverf en kleine stillevens van bladeren, takken, dennenappels en distels.?“Ik gebruik in het schilderen mijn directe omgeving, neem verf en papier mee en aan het werk! Een fijne ontdekking.”
Achter de ramen van De Vensterbank slingeren nu hyacint, eucalyptus, bessen en Australische Banksia over het Thaise bamboepapier.

Al ruim tien jaar laat Schouten zich inspireren door de jaarlijks terugkerende cyclus van groei, bloei en verval, letterlijk dichtbij haar huis. Voor haar vormen de aquarellen een bron van communicatie. ‘Veel mensen voelen zich verbonden met dit thema. Zij kijken er allemaal op een andere manier naar en samen maken ze het werk.’ En dat is belangrijk voor Schouten, die naast haar kunstenaarschap ook doceert aan de HKU te Utrecht. ‘Ik ben geen kunstenaar die de hele week in het atelier kan zitten. Ik heb die interactie nodig.'?

De Vensterbank bracht een bezoek aan het Utrechtse atelier van de kunstenaar. Een verslag in woord en beeld leest u op de website van De Vensterbank. Voor meer informatie zie ook jolandaschouten.nl
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd aan Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Elke vier maanden toont een kunstenaar zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
De website biedt middels interviews en foto’s een kijkje in het atelier van de kunstenaar, verhaalt over drijfveren en motivatie, en wil de kijker een achteromdeurtje bieden.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.

Stuur een bericht naar "De Vensterbank"