De Vensterbank

Expositie is afgelopen

The Prophet en The Astronaut

Tentoonstelling 05-09-2021 t/m 02-01-2022 > Amersfoort
De Vensterbank The Prophet en The Astronaut
The Prophet - een glimp van De Vensterbank van Frode Bolhuis
De Vensterbank The Prophet en The Astronaut (2)
Frode Bolhuis voor De Vensterbank
De Vensterbank The Prophet en The Astronaut (3)
De kunstenaar in zijn atelier
De Vensterbank wordt t/m 2 januari 2022 bewoond door twee mystiek ogende figuren van kunstenaar Frode Bolhuis (1979), The Prophet en The Astronaut. Ze zweven tussen gekleurde velden, in een sferisch witte ruimte, die overdag zo helder is, dat verlichting niet nodig is. Van harte welkom op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

In De Vensterbank experimenteert Bolhuis met kleurvlakken en sfeer, rondom de kleine mensfiguurtjes, die hij al associërend inbedde in raadselachtigheid. Geboetseerde mensfiguren, bescheiden en vriendelijk ogend, maar opvallend kleurrijk.
Bolhuis zegt hierover: "Mijn idee van beelden was altijd dat ze zwart zijn, of wit, of grijs, of bruin. Maar de toevoeging van kleur is een hele rijkdom. Hoe meer je ziet, hoe dieper je gaat. Ik realiseerde me; in kleur zelf zit ook emotie."
Bolhuis boetseert met polymeerklei; sinds hij een jaar of drie geleden deze synthetische hobbyklei ontdekte, heeft niet alleen de kleur zijn beelden getransformeerd, maar ook zijn kunstpraktijk is drastisch veranderd. "Dit materiaal is echt heerlijk. Ik hoef niet meer te gieten, niet meer met giftige materialen te werken."

Voor De Vensterbank sprak kunsthistoricus Jantine Kremer de kunstenaar in zijn atelier over zijn kunstenaarspraktijk,
te lezen op de site van De Vensterbank: de kunstenaar   -   het atelier
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op uitnodiging neemt een kunstenaar elke vier maanden bezit van De Vensterbank en toont zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
Daarnaast is op de website te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schrijft erover, Jolanda Meulendijks maakt de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

Stuur een bericht naar De Vensterbank