De Vensterbank

Expositie is afgelopen

Grand Ladies - De Vensterbank van Anke Land

Tentoonstelling 09-01-2022 t/m 08-05-2022 > Amersfoort
De Vensterbank Grand Ladies - De Vensterbank van Anke Land
Grand Lady II
viscose, bio katoen, acryl en mohair, jacquard geweven
95 x 70 cm
foto: Pier Pennings
De Vensterbank Grand Ladies - De Vensterbank van Anke Land (2)
Grand Lady I
viscose, bio katoen, acryl en mohair, jacquard geweven
95 x 70 cm
foto: Pier Pennings
De Vensterbank Grand Ladies - De Vensterbank van Anke Land (3)
Anke Land op de stoep voor De Vensterbank
foto: Jolanda Meulendijks
Grand Ladies - De Vensterbank van Anke Land

Vrouwen-portretten kijken je aan vanachter het glas, of nee, misschien toch niet? Twee schijnbaar afwezige vrouwen, maar zo aanwezig. Tot en met 8 mei 2022 zijn twee werken uit de serie 'Grand Ladies' van kunstenaar Anke Land te zien in De Vensterbank.

Beeldend kunstenaar Anke Land is geïntrigeerd door de vaak geheimzinnige beelden van vrouwen uit de Renaissance: "Ze worden sereen afgebeeld en stralen iets lijdzaams uit, maar ook iets onverzettelijks. De blik is afgewend of ze kijken langs je heen." Vrouwen werden in die tijd hoofs benaderd, maar tegelijkertijd hadden ze slechts weinig in te brengen in het openbare leven.
De kunstenaar gebruikt de techniek van het weven om haar observaties te verbeelden. In samenwerking met het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg ontwikkelt en vervaardigt ze haar gobelins, wandkleden, van klein tot zeer groot formaat.
Anke Land: "Weven heeft, in de manier van werken, wel verwantschap met schilderen, vooral de gelaagdheid waarmee je kunt werken."

In De Vensterbank laat Anke Land twee vrouwen-portetten zien. Emoties zijn uit de gezichten niet af te lezen. Land versterkt dit door te spelen in het weefproces en te kiezen voor verschillende soorten en diktes van draad in de gobelins.

De techniek van het weven suggereert op zich al een historische context. Tegelijkertijd maakt de bewerking van het beeld de gezichten juist tijdloos. Achter de ramen van De Vensterbank zijn ze geïsoleerd; terwijl jij ze aankijkt, kijken zij aan jou voorbij. Met je neus op het glas kun je je op de stoep van Bergstraat 32 verliezen in een landschap van draden.

Kunsthistoricus Jantine Kremer sprak de kunstenaar in haar atelier over haar kunstenaarspraktijk, over het belang van tekenen, en observeren: "Land is een geëngageerd denker en een stille verbinder. Zonder haast. Met archetypen van mensen en situaties, maakt ze sprongetjes van heden naar verleden. En weer terug."
Het hele interview is terug te lezen op de website van De Vensterbank.

U bent harte welkom op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.
Grand Ladies - De Vensterbank van Anke Land
9 januari t/m 8 mei 2022
op de stoep van Bergstraat 32, Amersfoort
zeven dagen per week
elke dag om 23 uur dooft het licht
DeVensterbank.nl - AnkeLand.com
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op uitnodiging neemt een kunstenaar elke vier maanden bezit van De Vensterbank en toont zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
Daarnaast is op de website te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schrijft erover, Jolanda Meulendijks maakt de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

Stuur een bericht naar De Vensterbank