De Vensterbank

Expositie is afgelopen

De Vensterbank van Patrick Bergsma

Tentoonstelling 15-05-2022 t/m 04-09-2022 > Amersfoort
De Vensterbank De Vensterbank van Patrick Bergsma
'Hakker'
uit de serie 'Beautiful Decay' (2007-2022)
bonsai, mixed media
De Vensterbank De Vensterbank van Patrick Bergsma (2)
'Farewell'
uit de serie 'Beautiful Decay' (2007-2022)
bonsai, mixed media
De Vensterbank De Vensterbank van Patrick Bergsma (3)
'Parret'
uit de serie 'Beautiful Decay' (2007-2022)
bonsai, mixed media
Het werk van Patrick Bergsma (Purmerend, 1965) is wel eens omschreven als 'een portret van post-apocalyptisch leven'. Uitermate gedetailleerde sculpturen, opgebouwd uit verschillende materialen die surrealistische scènes laten zien. In De Vensterbank toont Bergsma enkele werken uit de serie 'Beautiful Decays':
"In de serie gebruik ik de oude Aziatische kunsten van penjing en bonsai in combinatie met stedelijk verval en modernistische architectuur om mijn droomachtige fantasieën over de spanning tussen de natuurlijke wereld en onze hedendaagse beschaving vorm te geven. De onstuitbare kracht van de natuur waar wij deel van uitmaken, is al vele jaren het hoofdthema van mijn werk. In de 4,5 miljard jaar dat onze aarde bestaat, heeft de natuur op aarde vele grote rampen overwonnen, veroorzaakt door asteroïden en ijstijden. Wat je ziet na zo'n periode is hoe de natuur langzaam terugkomt met nieuwe soorten en vormen die beter geschikt zijn voor de nieuwe omstandigheden. Tenzij we ons gedrag drastisch veranderen, ziet het ernaar uit dat de wereld afstevent op een nieuwe ramp, veroorzaakt door de homo sapiens. Omdat hij zelf deel uitmaakt van de natuur, worstelt de mensheid met de problemen die het gevolg zijn van onze overbevolking. Maar wat voor puinhoop we er ook van maken, de natuur lijkt altijd een manier te vinden om te overwinnen en zich aan te passen aan de veranderde omgeving."

Voor De Vensterbank ging kunsthistoricus Jantine Kremer op bezoek bij de kunstenaar in zijn Noord-Hollandse atelier. Het interview in woord en beeld is terug te lezen op de website van De Vensterbank.
De Vensterbank Amersfoort
ULTRA POWER | De Vensterbank van Erik Mattijssen 2020
De Vensterbank Amersfoort (2)
De Vensterbank van Frank Halmans | 2015
De Vensterbank Amersfoort (3)
De Vensterbank van Couzijn van Leeuwen | 2013
De Vensterbank Amersfoort (4)
De Vensterbank van Olphaert den Otter | 2018-2019

De Vensterbank is gevestigd in Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van allerlei pluimage van kunstenaars van allerlei pluimage. ‘Slow Art’ op de stoep in het voorbijgaan; kijken, ontdekken en ongeremd gluren.
Op uitnodiging neemt een kunstenaar elke vier maanden bezit van De Vensterbank en toont zijn/haar werk in deze twee ruimtes van 155 x 100 x 20 cm. Geen bordjes of namen op de ramen, wel de sitevermelding en een QR-code. Middels deze QR-code kan ter plekke informatie opgehaald worden over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar. Het werk is rechtstreeks te koop bij de kunstenaar.
Daarnaast is op de website te lezen over het bezoek van De Vensterbank aan de kunstenaar in zijn/haar atelier. Kunsthistorica Jantine Kremer schrijft erover, Jolanda Meulendijks maakt de foto's. En zo biedt de website een kijkje in het atelier van de kunstenaar, en verhaalt over drijfveren en motivatie; een achteromdeurtje van De Vensterbank.

Openingstijden

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32, en verlicht van 8.00 tot 23.00 uur.
Tevens is op de website een uitgebreid interview te lezen wat kunsthistoricus Jantine Kremer heeft gehad met de kunstenaar in het atelier van de kunstenaar.

Stuur een bericht naar De Vensterbank