Nederlands Steendrukmuseum

Expositie is afgelopen

Vincent van Gogh als graficus

Tentoonstelling 09-05-2015 t/m 04-10-2015 > Valkenswaard
Nederlands Steendrukmuseum Vincent van Gogh als graficus
Het grafisch werk van Vincent van Gogh...

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) overleed. Dit wordt herdacht op ruim 30 locaties in Europa onder de noemer: Van Gogh 2015, 125 years of inspiration.

Voor het Nederlands Steendrukmuseum een ongekende kans te participeren met de expositie 'Vincent van Gogh als graficus' om het verrassende verhaal te vertellen over het onderbelichte lithografische werk van de kunstenaar en zijn fascinatie voor 'de kunst van het Black & White', zoals Vincent grafische uitingen noemde.

Lithografisch oeuvre
In de door gastconservator Laura Prins, MA samengestelde expositie komen aan de hand van museale facsimile's zijn grafisch oeuvre en aan de hand van diverse bijzondere bruiklenen uit Nederland en België de volgende thema's aan bod: Van Gogh als grafiekverzamelaar, Van Gogh met ambitie als tijdschriftillustrator, Van Gogh als prentmaker voor het volk, Van Gogh als zijn eigen visitekaartje en Van Gogh als grafisch experimenteerder.

Eerste meesterwerk
Extra aandacht is er voor de in kleine oplaag op 16 april 1885 te Eindhoven gedrukte litho 'De Aardappeleters'. Vincent maakte deze voorafgaand aan de definitieve versie van het latere beroemde schilderij wat zijn eerste echte meesterwerk moest worden. De bezoeker maakt via deze tentoonstelling kennis met een aantal minder bekende kanten van de beroemde kunstenaar. Bij de samenstelling van de expositie is samengewerkt met o.a. het Van Goghmuseum, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Rijksprentenkabinet, Kröller-Müller Museum en British Museum.

De litho 'De Aardappeleters' na 130 jaar herdrukt en te koop. Het expositieproject omvat ook het herdrukken door het Nederlands Steendrukmuseum van de litho 'De Aardappeleters'. De herdruk is, in samenwerking met meester-steendrukker Gertjan Forrer, vanaf een lithosteen in kleine serie gedrukt op een authentieke steendrukpers uit de tijd van de kunstenaar. Dit unieke herdrukproject is gefilmd. De film toont daarnaast zijn overige grafische werk, voorzien van een toelichting door Van Gogh deskundigen. De opnamen zijn zowel in Valkenswaard als in Nuenen en in het bijzonder in en rond het daar gevestigde Van Gogh kenniscentrum 'VINCENTRE' opgenomen. De bijzondere museale herdruk, dvd en de expositiecatalogus 'Vincent van Gogh als graficus' ( Klik hier... ) is te koop in de museumwinkel. De herdrukte litho en de boeiende NL- en Engelstalige dvd is te koop voor slechts € 29,95 in een fraaie map. U kunt beide items ook aanscahffen via onze webshop. Klik hier...

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie, de mini expositie 'Vincent van Gogh in kleingrafiek' met uniek grafiek uit de collectie van Ton de Brouwer, als tot het museum.

Entree:
Vanaf 18 jaar: € 6,00
13 tot 18 jaar/CJP/studenten: € 4,00
0 t/m 12 jaar (onder begeleiding) : gratis.
Museumkaart: gratis.
Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard
Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard (2)

Mondiaal het enige museum over het ontstaan, de techniek, de toepassingen en het maatschappelijk belang van de steendruk en lithografie voor de mondiale beeldcommunicatie.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag: 13.00 - 17.00 uur
Zie ook www.steendrukmuseum.nl

Contact

Nederlands Steendrukmuseum
Oranje Nassaustraat 8 C
5554AG Valkenswaard
Nederland
Tel: 0402049841

www.steendrukmuseum.nl

3152 dagen geleden bijgewerkt

  • Grafiek
  • Tekeningen
  • Design

Stuur een bericht naar Nederlands Steendrukmuseum