PontArte

Meer...
Expositie is afgelopen

ALPHA PAINTING

Tentoonstelling 18-05-2019 t/m 19-06-2019 > Maastricht
PontArte ALPHA PAINTING

Greet Weitenberg 2017 viewscape A photography and collage on paper 56,3x57,3 cm

PontArte ALPHA PAINTING (2)

Christine Straszewski 2018 NOWANDEVER Acryl Dispersion Lack Canvas 80x160 cm

Een tentoonstelling waarin de Nederlandse kunstenaar Greet Weitenberg samen met de Duitse kunstenaars Straszewski en El Ego de grenzen zoeken aan de schilderkunst van de grote Alpha kunstenaars uit het verleden.
De tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking tussen Rubrecht Contemporary uit Wiesbaden (DE) en PontArte uit Maastricht.

De tentoonstelling ALPHAPAINTING wordt op 18 mei om 16.00 uur geopend in aanwezigheid van de kunstenaars en is te zien tot en met 19 juni bij PontArte in Maastricht.
Openingstijden tijdens de tentoonstelling: do t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur en op afspraak. Kapoenstraat 29 in Maastricht.

Over de tentoonstelling:

wat kan schilderen uitdrukken? En moet dat met verf? Dit is de hoofdvraag in ALPHAPAINTING.
De expositie bevat werken van Greet Weitenberg (Amsterdam), Christine Straszewski (Mainz) en El Ego (Frankfurt) die de uitdaging in ALPAPAINTING aangingen.

Een oude Chinese wijsheid stelt: "De Tao die benoemd kan worden is niet de Tao." Daarom kan de poging de sensaties die schilderen met zich meebrengt niet verklaren, maar je kunt ze benaderen met verschillende media.

Vooral Duitsland had zijn gouden periode in de vorige eeuw door deze vitale schilderkunst. Neem Baselitz. Hij heeft charisma en behoort tot een generatie kunstenaars die erg beïnvloed waren door sterke mannelijke schilders. Deze omvatten artiesten die uiteenlopen van Gerhard Richter, Sigmar Polke, Martin Kippenberger, Werner Büttner en, net als de 20ste eeuw, invloedrijke kunstenaars Frank Auerbach en Lucian Freud. Elk van deze schilders heeft de kunstgeschiedenis op zijn eigen manier geschreven.

De gemeenschappelijkheid van de kunstenaars in de tentoonstellingsserie ALPHAPAINTING is hun overgang naar concept-, beeldhouwkunst of mediakunst. Ze zoeken naar de grenzen van schilderijen en gaan verder. Elk genre is geschikt voor het projecteren van een inhoud die niet in woorden kan worden uitgelegd. Ze "schilderen" met nieuwe media en drukken daarmee hun vrijheid uit voor een nieuwe generatie kunstenaars.

Vooral in het kader van digitalisering is het niet verwonderlijk dat de schilderkunst ook een ware wedergeboorte ervaart, in een ongekend zelfvertrouwen. Het dient als een schakel tussen de materiële en de abstracte / digitale wereld. Waar digitale kunst "plat" lijkt, verleidt het met zijn levendigheid en gevoel en benadrukt het "echte" in de focus.

Dit is wat Christine Straszewski, Greet Weitenberg en El Ego in dialoog met elkaar doen, de één benadert de alpha painter traditie door als vrouw net zo “bold” te werken als de post expressionisten uit de jaren 80. De ander bouwt werken uit met installaties die de hele ruimte in beslag nemen en de derde schildert met Lego, waarbij de grote kunstenaars uit de afgelopen tijd gevangen worden in een alledaags materiaal.

De tentoonstelling zal plaatsvinden bij PontArte in Maastricht van 18 mei tot en met 19 juni 2019.
Eerder was de tentoonstelling te zien bij Rubrecht Contempoary in Wiesbaden, van 28 februari tot en met 9 mei.

Beide galeries werken samen onder de naam Rubrecht Severens Fine Arts en nemen onder deze naam deel aan beurzen en maken samen tentoonstellingen, waarbij kunstenaars van beide galeries betrokken zijn.

PontArte

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Multimedia
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel

In december 2013 is PontArte opgericht door Marieke Severens en gestart in Alella, Spanje, onder de rook van Barcelona met 7 kunstenaars wonend en werkend in de buurt van Barcelona.
In 2015 is PontArte verder gegaan als galerie in Maastricht, waarbij de link met Barcelona en de kunstenaars blijft maar waaraan in de afgelopen periode ook 2 Nederlandse kunstenaars zijn toegevoegd. Inmiddels vertegenwoordigd PontArte 14 kunstenaars. De portfolio blijft in ontwikkeling, want goeie kunst en kunstenaars moeten zichtbaar worden gemaakt.
PontArte is een galerie met kunst uit de 21ste eeuw die werkt met internationale kunstenaars waarmee een hechte band bestaat. PontArte wil laten zien dat er plaats is voor hedendaagse kunst in onze huidige tijd en dat dat meer is dan een mooi plaatje voor aan de muur.
We laten werk van kunstenaars zien in de galerie, organiseren tentoonstellingen rond een kunstenaar of een thema en zijn te volgen via de online platforms Artsy.net, 1stdibs.com en Artsper.com

U kunt ons bezoeken vanaf 1 sepetmber 2018 in de Kapoenstraat 29 te Maastricht

www.pontarte.com

Openingstijden

Donderdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur
En op afspraak

PontArte Maastricht

PontArte, Maastricht

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "PontArte"