Hotel Maria Kapel

Expositie is afgelopen

Grafts

Tentoonstelling 20-02-2016 t/m 19-03-2016 > Hoorn
Hotel Maria Kapel Grafts
Een gebouw kan gezien worden als een houder die een verscheidenheid aan doeleinden dient. In de loop der jaren is de Mariakapel als het ware een kopie van zichzelf geworden: het is gebouwd, leeggehaald, omgebouwd, deels verwoest, herbouwd, scheidingswanden zijn opgetrokken en verwijderd, het gebouw gerenoveerd en in hergebruik genomen – allemaal op eenzelfde aantal vaste vierkante meters. De gebeurtenissen die plaatsvonden op deze plek zijn gemeten, geïnterpreteerd en geregistreerd in een onophoudelijke accumulatie van gegevens, en toch is de structuur op zich niet in staat de complexiteit van haar sociale geschiedenis bloot te leggen.

Voor de tentoonstelling grafts van Sunette Viljoen en Blaine Western, is de reeks van reconstructies en renovaties die op deze plek in de Korte Achterstraat plaatsvonden, aanleiding geworden voor het kijken naar de bredere context van de manier waarop objecten en ruimtes aspecten van de geschiedenis opvoeren of verzwijgen. De fysieke vorm van het pand is onderzocht door middel van een vergelijking met wat er over is van de nabijgelegen Ceciliakapel – een gebouw dat een bijna identieke geschiedenis, stijl en oorspronkelijke functie heeft – om zo te zien hoe elke ruimte verschillende aspecten van het verleden heeft geregistreerd en geconserveerd.

Tegelijk met de fysieke ruimte van Hotel Maria Kapel, nemen Viljoen en Western de website van HMK over en verspreiden zij een serie posters in het centrum van Hoorn. Door het lenen van meerdere platforms die geassocieerd worden met presenteren, zoeken zij naar verschillende manieren om de geschiedenis van de kapel en haar omgeving te beschrijven en zichtbaar te maken.

De tentoonstelling grafts wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de gemeente Hoorn, Creative New Zealand en Van Ewijck Stigting

Hotel Maria Kapel (HMK) is een artist-in-residence, tentoonstellingsruimte en cinema voor hedendaagse beeldende kunst in het stadscentrum van Hoorn; een historische stad 40 kilometer ten noorden van Amsterdam. HMK is een stichting met als doel beginnende en meer gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland te ondersteunen in de productie van nieuw werk en het bevorderen van uitwisselingen tussen nationale en internationale kunstenaars, culturele instellingen en het publiek. De studio/expositieruimte van HMK is een vroeg zestiende-eeuwse kapel, omringd door een semi-private binnentuin. Deze prachtige, rustige en ruime werkomgeving biedt de artists-in-residence een unieke ruimte voor reflectie, experiment en productie. HMK plaatst de kunstenaar in het middelpunt van haar activiteiten en stimuleert het nemen van risico dat zij ziet als een belangrijk onderdeel van artistieke ontwikkeling. Het publieke programma van tentoonstellingen, screenings, lezingen, workshops en publicaties richt zich op het uitdagen van de perceptie van wat hedendaagse kunst is en brengt het publiek dichter bij de praktijk waarop het gebaseerd is.

Openingstijden

donderdag tot en met zondag tussen 13:00 en 17:00 uur

Contact

Hotel Maria Kapel
korte achterstraat 2a
1621 GA Hoorn
Nederland
Tel: 0229-752252

www.hotelmariakapel.nl

1892 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Hotel Maria Kapel