Hotel Maria Kapel

Expositie is afgelopen

Resilient Bodies

Tentoonstelling 21-01-2017 t/m 11-02-2017 > Hoorn
Hotel Maria Kapel Resilient Bodies
Isabelle Andriessen
In een proces waarbij de realiteit science fiction heeft ingehaald, heeft onze niet aflatende drang om onze omgeving te domineren en manipuleren, geleid tot een nieuw geologisch tijdperk dat het Anthropoceen heet. Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap debatteert over het begin van het tijdperk – het ontstaan van de landbouw, de industriële revolutie, de eerste atoombomtesten, of de meer recente expansieve groei van de menselijke bevolking – zijn ze het wel eens over de bepalende factor van het nieuwe tijdperk, namelijk de mens als grootste oorzaak van de ecologische processen die de planeet beïnvloeden. Vanuit deze onheilspellende werkelijkheid, creëert Isabelle Andriessen sculpturen die gezien kunnen worden als toekomstige fossielen uit een tijd waarin de producten die wij gemaakt hebben voortbestaan lang nadat ieder ander menselijk spoor verdwenen is. Dit toekomstbeeld is zowel beangstigend als intrigerend. Glimmende objecten en plastic die drijven in plassen van onvergankelijk afval. Het is een aantrekkelijke, giftige wereld. Dit is niet de gebruikelijke apocalyptische visie of een waarschuwing voor wat komen gaat, maar een fantasievolle visualisatie van wat er al is, en een verkenning van hoe we ons verhouden tot de bouwstoffen van onze planeet, de materialen die we creëren en wat we uiteindelijk achter laten.

Resilient Bodies bestaat uit een aantal grote keramische sculpturen die warmte opwekken die de wax en de plastic vormen die er deel van uitmaken doet smelten. De was wordt ook wel paraffine genoemd, een restproduct van de winning op aardolie, en geëxtraheerd door middel van processen die ons energie geven, maar die ook producten creëren die ons zullen overleven. Gedurende de tentoonstelling zullen deze vormen en materialen transformeren over resten afval. De sculpturen doorlopen kortom hun eigen proces. Tentoongesteld in de zestiende-eeuwse ruimte van Hotel Maria Kapel confronteert het werk ons met verschillende ervaringen van tijd. Waar de leeftijd van de kapel nog ervaren kan worden op een menselijke tijdschaal, is het toekomstbeeld van Andriessen en de processen die het aanhaalt bijna onmogelijk te bevatten.
__________________

Isabelle Andriessen (NL) woont en werkt in Amsterdam. Haar solotentoonstellingen bestaan o.a. uit Protobodies, CINNNAMON, Rotterdam en The Mesh; strange strangers between life and non-life, KHM gallery, Malmö (SE). Daarnaast nam zij deel aan een groot aantal groepstentoonstellingen, waaronder Hybrid Modus, Bredelar (DE); The Hot Show, Galleri Nicolai Wallner, Kopenhagen (DK); Architecture of the Senses, New Shelter Plan, Kopenhagen (DK). Vanaf januari 2017 is Andriessen resident aan de Rijksakademie, Amsterdam (NL).

Hotel Maria Kapel (HMK) is een artist-in-residence, tentoonstellingsruimte en cinema voor hedendaagse beeldende kunst in het stadscentrum van Hoorn; een historische stad 40 kilometer ten noorden van Amsterdam. HMK is een stichting met als doel beginnende en meer gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland te ondersteunen in de productie van nieuw werk en het bevorderen van uitwisselingen tussen nationale en internationale kunstenaars, culturele instellingen en het publiek. De studio/expositieruimte van HMK is een vroeg zestiende-eeuwse kapel, omringd door een semi-private binnentuin. Deze prachtige, rustige en ruime werkomgeving biedt de artists-in-residence een unieke ruimte voor reflectie, experiment en productie. HMK plaatst de kunstenaar in het middelpunt van haar activiteiten en stimuleert het nemen van risico dat zij ziet als een belangrijk onderdeel van artistieke ontwikkeling. Het publieke programma van tentoonstellingen, screenings, lezingen, workshops en publicaties richt zich op het uitdagen van de perceptie van wat hedendaagse kunst is en brengt het publiek dichter bij de praktijk waarop het gebaseerd is.

Openingstijden

donderdag tot en met zondag tussen 13:00 en 17:00 uur

Contact

Hotel Maria Kapel
korte achterstraat 2a
1621 GA Hoorn
Nederland
Tel: 0229-752252

www.hotelmariakapel.nl

1898 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Hotel Maria Kapel