Irma Frijlink

Expositie is afgelopen

Cultureel Centrum Bessie

Tentoonstelling 15-07-2017 t/m 20-08-2017 > Lutjebroek
Tijdens de zomervakantie is er werk van 11 kunstenaars te zien in het bijzondere kerkje van Lutjebroek: Cultureel Centrum Bessie. Ook mijn werk is gedurende deze periode te zien in het kerkje.
Irma Frijlink Bussum
Portret naar Whistler.
Dit kunstwerk is tijdens de coronatijd ontstaan. Maar het heeft nog een tweede betekenis.
Ik heb vrouwen uit de kunstgeschiedenis genomen. Vrouwen hadden tot in de tweede helft van de twintigste eeuw zo gauw zij getrouwd waren niets meer in te brengen. Zij waren de vrouw van, de invoegfiguur en waren het visitekaartje van de man. Hun mond werd gesnoerd: zij hadden een blad voor hun mond.
Irma Frijlink Bussum (2)
Tijdens hun vlucht uit Oekraïne nam menig eigenaar hun huisdier mee.
Irma Frijlink Bussum (3)
"Honderd miljoen mensen zijn op dit moment op de vlucht. De wereld staat in vuur en vlam. Hierdoor zijn er heel veel individuen, zowel vluchtelingen als daklozen, verstoken van een veilige plek waar zij zich thuis mogen en kunnen voelen.
Irma zou al deze mensen zo’n veilige plek willen bieden. Zoals haar huis een cocon is waarin zij zich kan terugtrekken en waar zij zich veilig voelt.
Irma vroeg zich af: ‘Hoe kan ik toch een beetje troost bieden en een klein plekje waar iemand zich veilig voelt ook al is het in de open lucht.’ Zij besloot een antimakassar als uitgangspunt te nemen. Deze heeft zij sterk vergroot en neergelegd op straat. De thuisloze kan hierop plaatsnemen. Het is op dat moment zijn thuis. Hopelijk geeft deze plek allereerst een gevoel van herkenning en, al is het voor heel even, een gevoel van thuiskomen.
(Een antimakassar is een kleedje, vaak van kant, dat op de bovenkant van een stoel of bank gelegd wordt om deze te beschermen tegen oliën en gels. Overal in de wereld zie je in veel huishoudens deze kleedjes opduiken.)"
Irma Frijlink Bussum (4)
Already at the age of 25 the body starts to decline. While this process is not immediately visible, over time the decline reveals itself more and more. The first wrinkles appear, the first grey hairs. The manifestation of the decline increases with years passing. The skin of elderly often shows a landscape of spots on the skin. Similar to how older buildings show signs of past times with cracks in the walls and stains of moisture. The visibility of the decay is something to cherish, as it beautifully shows the results of a lived life.

Irma Frijlink is textiel kunstenaar. De mensen om haar heen en de natuur zijn haar inspiratie bronnen.
Zij exposeert in binnen- en buitenland.

Contact

Irma Frijlink
Bussum
Nederland
Tel: 06 20098279

www.irmafrijlink.nl

528 dagen geleden bijgewerkt

  • Textiel

Stuur een bericht naar Irma Frijlink