Jan Baggen

Gelderland in inkt en olieverf

Tentoonstelling t/m 01-06-2020 > Warnsveld
Jan Baggen Gelderland in inkt en olieverf
's Heerenberg, het huis Bergh
Jan Baggen Gelderland in inkt en olieverf (2)
Herfst bij Hackfort, olieverf op paneel 30x40 cm
Jan Baggen Gelderland in inkt en olieverf (3)
zomer op de Posbank
Jan Baggen Gelderland in inkt en olieverf (4)
stoomschip Pieter Boele in Dordrecht
Jan Baggen Gelderland in inkt en olieverf (5)
Zutphen vanaf de IJsselbrug
Gelderland in Inkt en Olieverf,
Galerie: De Overtuin, Molenstraat 6 Warnsveld

Waar kun je schilderijen en tekeningen die het Gelderse landschap als onderwerp hebben mooier exposeren dan in de historische Gelderse tuin: “de Overtuin”. Voor mij persoonlijk is er nog een connectie: het is ook de plek waar ik al een expositie had toen dit nog een particulier woonhuis was, waar de bewoonster in een gedeelte de “galerie Naumer” had ingericht. Uiteraard heb ik er zelf ook wel rondgewandeld en geschilderd.

Mijn onderwerpen: de natuur van het Gelderse landschap, de historische gebouwen en stadsgezichten zullen er goed tot hun recht komen.

Ik hou er van om rond te lopen en de omgeving te beleven met het “Schildersoog”. Altijd op zoek naar een Compositie. Dat betekent soms een stukje teruglopen, stapje naar links of naar rechts of een ander pad proberen. Misschien is het van die andere kant veel mooier! Zo’n wandeling schiet natuurlijk niet op maar daar gaat het wat mij betreft niet om. Wandelen is niet bedoeld om ergens zo snel mogelijk te komen. Ook niet als ik zonder mijn schilder-rugzak rondloop.

Een 14 jaar lopende opdracht van de Kluwer en Wegener kranten om het verspreidingsgebied van de krant in beeld te brengen was een mooie kans om veel rond te lopen en kijken. Ook de opdracht van Landgoedeigenaren in combinatie met de Hengelose uitgeverij Boekhandel Broekhuis om Twentse landgoederen in beeld te brengen aan de hand van geïllustreerde wandel- en fietsboekjes was een unieke ervaring. Af en toe maak ik nog wel eens een van “mijn eigen tochtjes”. Het liefst met ezel en schilderkist in de rugzak.

Het “Plein-Air” schilderen is een discipline op zich. Je kunt er niet al te lang over doen wat er altijd een impressionistische sfeertje aan zal geven. Licht en omgeving staan niet stil. Het is als het ware een heel lange sluitertijd. Boeiend is het om tijdens de schildersessie verrast te worden door een plotselinge lichtval, die vervolgens dan ook weer verdwijnt en zelden zo weer terug komt. Met als motto dat de herinnering en de fantasie altijd mooier zijn dan de werkelijkheid kun je er dan toch wel iets mee.

Bij het tekenen voor de krant ging het ook altijd om het verhaal er achter. Dat zit er nog steeds wel in. Niet letterlijk door er iets bij te schrijven maar wel in de keuze van een onderwerp of de manier van er tegenaan kijken.

Zo ga ik graag naar het gebied rond Oosterbeek/Wolfheze waar rond 1900 Haagse school schilders uit het westen naartoe gingen om er te schilderen onder de naam “Pictura Veluvensis”. Bij de Wodanseiken werden zij ceremonieel geïnstalleerd door de schilder Warnardus Bilders. Daar heb ik dus al verschillende keren mijn ezeltje neergezet. Wie de expositie bezoekt zal merken dat er altijd wel een verhaal achter zit.

Meer werk is te zien op: Website: www.janbaggen.nl Weblog: www.janbaggen.blogspot.nl Facebook: www.facebook.com/janbaggenatelier
Jan Baggen Zutphen
Jan baggen
Jan Baggen Zutphen (2)
schilderen bij Kasteel Vorden
Jan Baggen Zutphen (3)
tekenen in Zutphen
Jan Baggen Zutphen (4)
schilderen op de Posbank

zowel als illustrator actief als tekenaar en schllder van voornamelijk landschappen (Plein-Air) en tekenaar van mensen

Stuur een bericht naar "Jan Baggen"