Morren Galleries

Expositie is afgelopen

Cyclus

Tentoonstelling 01-05-2016 t/m 15-06-2016 > Utrecht
Morren Galleries Cyclus
Cyclus - Jan Bouman, olieverf op linnen
Morren Galleries Cyclus (2)
Pink Freud - Jan Bouman - olieverf op linnen
Op zondag 1 mei, om 15.00 uur wordt er in Morren Galleries aan de Oudegracht, een expositie geopend met gloednieuw werk van Jan Bouman. Naast deze kleurrijke surrealistische schilderijen, wordt het strakke realistische werk van Kobe de Peuter getoond en de abstracte stalen beelden van Marko de Kok. Een frisse start van de lente en zomer.

Jan Bouman, een van de vaste kunstenaars uit de stal van Morren, heeft de tijd weer even stil laten staan met zijn associatieve schilderijen in prachtige verzadigde kleuren.
Ook in de serie ‘Cyclus’ werkt hij, net als in eerder werk, met herinneringen en associaties. Dromen met je ogen open. Vaak weet hij zelf achteraf het schilderij pas te duiden. Het begint altijd met de fascinatie voor een vorm of een lichtval op bijvoorbeeld een arm. Met dit gegeven begint hij te schetsen en gaandeweg ontstaat het schilderij.
Bouman heeft grote bewondering voor de vrouw, daarom heeft zij vaak een dominante positie in zijn schilderijen. De kleding bij zowel man als vrouw, zijn geen uiting van mode, maar vertegenwoordigen een tweede huid. De man, net als in de schilderijen van Magritte, vaak in een pak, als een soort uniform, een keurslijf.
Het werk van Bouman is niet logisch verklaarbaar. Hij schuwt klassieke symbolen niet, zoals het ei, bijvoorbeeld in het schilderij ‘Cyclus’, wat voor een nieuw begin, een geboorte staat. Maar vooral is hij altijd op zoek naar nieuwe meer cryptische symbolen, die hij intuïtief vindt.
Hiermee raakt hij een ieders onderbewustzijn. Met de ruimte voor de kijker om zelf de betekenis in te vullen.

Kobe de Peuter. Van oorsprong filmer en portretkunstenaar, legt Kobe de Peuter zich het afgelopen decennium toe op hedendaags realistische schilderijen van weerspiegelingen in etalages. Hierin is de mens ondergeschikt aan de ruimte.
De kleurvlakken, lijnen en reflecties maken prachtige composities en zijn soms licht verwarrend.
De reflecties lijken tot in het oneindige door te kunnen gaan en wekken de illusie tot een inkijk. Men kan zich echter ook verliezen in het lijnenspel, waardoor het schilderij abstract lijkt te worden.
Opvallend zijn de panoramische formaten die de Peuter vaak gebruikt, wat het perspectief van het schilderij versterkt. Dit trekt de kijker naar binnen. Echter dichtbij gekomen wordt duidelijk dat wat realistisch geschilderd lijkt, onmogelijk is, door conflicterende reflecties en lichtinvallen. Hiermee laat de Peuter de onmogelijke maakbaarheid van de samenleving zien. De consumptiemaatschappij maakt de positie van de mens ondergeschikt.

Marko de Kok, een nieuwe kunstenaar bij Morren Galleries, maakt verrassende, geometrische abstracte sculpturen. De restvorm, de ruimte in zijn beelden, bepaalt in grote mate de kern van zijn werk. De sculpturen zijn ontstaan uit een ononderbroken lijn, gemaakt van hoogwaardig, roestvast staal. Ze zijn de absolute abstractie van alle fantasieën van de kunstenaar over vorm en restvorm. In een haast meditatieve staat van zijn creëert de Kok zijn beelden totdat hij de juiste balans en schoonheid gevonden heeft.
Zijn werken nodigen uit tot het bekijken van verschillende kanten, waarbij telkens nieuw beelden zullen ontstaan.
Morren Galleries Utrecht

Een breed aanbod aan hedendaagse kunstenaars, uit binnen en buitenland. Gespecialiseerd in figuratieve kunst. Beeldhouwkunst, schilderijen, litho's, tekeningen. Een stevig platform voor kunstenaars, die we graag voorstellen aan onze verzamelaars en aan kunstliefhebbers.
Van harte welkom!

Openingstijden

vrijdag en zaterdag: 11.00 - 17.00 uur
zondag: 12.00- 17.00 uur

Contact

Morren Galleries
Oudegracht 340
3511 PM Utrecht
Nederland
Tel: 06 54 91 61 31

www.morrengalleries.nl

284 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Fotografie
  • Sculptuur
  • Multimedia
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar Morren Galleries