Gemeentemuseum Het Land van Thorn

Expositie is afgelopen

Jonkvrouw Agnes van den Brandeler, een veelzijdig kunstenares terug in Thorn

Tentoonstelling 20-01-2017 t/m 04-06-2017 > Thorn
Gemeentemuseum Het Land van Thorn Jonkvrouw Agnes van den Brandeler, een veelzijdig kunstenares terug in Thorn
Gemeentemuseum Het Land van Thorn Jonkvrouw Agnes van den Brandeler, een veelzijdig kunstenares terug in Thorn (2)
Gemeentemuseum Het Land van Thorn Jonkvrouw Agnes van den Brandeler, een veelzijdig kunstenares terug in Thorn (3)
Gemeentemuseum Het land van Thorn organiseert i.s.m. de Agnes van den Brandeler Stichting en de Stichting Abdijkerk een overzichtstentoonstelling van Agnes van den Brandeler (1918-2002). De nadruk ligt op de periode (1955-1957) waarin zij werkte in Thorn. Deze in Delft geboren jonkvrouw was een zeer getalenteerde kunstenares. Zij hield zich gedurende haar hele leven bezig met alle mogelijke technieken en experimenteerde in uiteenlopende stijlen. Agnes was graficus, illustrator, (wand)-schilder, textielkunstenaar, collagist, (pen)-tekenaar, pastellist en aquarellist en werkte vooral veel met olie- en aquarelverf. Halverwege de jaren zestig bekwaamde zij zich ook in de icoonschilderkunst.
In het voorname milieu waarin zij opgroeide, was het niet vanzelfsprekend dat zij een loopbaan als kunstenares ambieerde. Meisjes van adel mochten wel schilderen, maar als hobby en niet als beroep. Agnes echter zette door en schreef zich in bij de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag: het begin van een lang en zeer productief artistiek leven.
Zij woonde en werkte o.a. in Parijs - waar zij een studiebeurs kreeg- , Spanje, Italië, Griekenland én in Thorn!
Het ‘Witte Stadje’ heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht op kunstenaars, vooral in het midden van de vorige eeuw. We weten dat Agnes er geweest is in de periode 1955-1957, waarbij zij o.a. verbleef in Hotel Crasborn. In 1956 huurde zij samen met de bevriende kunstenares en jonkvrouw Jacoba Greven twee woninkjes in het Pottenhuis. Mogelijk heeft Thorn door zijn rijke geschiedenis, immers ooit een vorstendom met hoog adellijke dames aan het roer, nog een extra bekoring gehad voor Jonkvrouw Agnes.
De expositie toont een dwarsdoorsnede van haar zeer omvangrijk oeuvre waarbij de verschillende stijlen zijn te zien. De Abdijkerk exposeert een tiental iconen.
Gemeentemuseum Het Land van Thorn
Wijngaard 14
6017AG Thorn
T 0475-561380
I www. museumhetlandvanthorn.nl
E info@museumhetlandvanthorn.nl
(dinsdag t/m zondag van 11-16, vanaf 1 april maandag van 12-17 en dinsdag t/m zondag van 10-17)
Abdijkerk Thorn
Wijngaard 11
6017AG Thorn
(tot 1 april alleen geopend op zaterdag en zondag van 12-16, daarna dagelijks van 10-17)
Gemeentemuseum Het Land van Thorn Thorn

Het museum presenteert de geschiedenis van het ' witte stadje Thorn' en het historische ' Land van Thorn'. In dit kader wordt aandacht geschonken aan de voormalige abdijkerk, de abdisvorstinnen en adellijke stiftdames, de negentiende en twintigste-eeuwse muziekgeschiedenis, archeologische objecten uit het Land van Thorn en de kunstenaars die in Thorn hebben geleefd of gewerkt.
Het museum is uitgerust met audioapparatuur en er kan ook een stadswandeling worden gemaakt met de pick-up audio gids in meerdere talen.

Openingstijden

Maandag van 12-17
Dinsdag t/m zondag van 10-17

Contact

Gemeentemuseum Het Land van Thorn
Wijngaard 14
6017 AG Thorn
Nederland
Tel: 0475 561380

www.museumhetlandvanthorn.nl

2649 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Tekeningen
  • Diversen

Stuur een bericht naar Gemeentemuseum Het Land van Thorn