in de oude victor

Expositie is afgelopen

Henny Schakenraad, De poëzie van het onbekende

Tentoonstelling 08-05-2022 t/m 29-05-2022 > Batenburg
in de oude victor Henny Schakenraad, De poëzie van het onbekende
Muurschets 2020, 200 x 180 cm, grijsboard karton hout en draad
in de oude victor Henny Schakenraad, De poëzie van het onbekende (2)
Afzonderlijk geheel III, 2021, 40 x 40 cm, hout, schilderdoek, grafiet
Henny Schakenraad is gegrepen door de oervorm van de kom. In de loop van duizenden jaren is deze ogenschijnlijk simpele vorm ontwikkeld tot allerlei varianten van schalen, vazen en potten - een eenvoudige gebruiksvoorwerp, dat tegelijkertijd verbonden is met symboliek en rituelen. In haar werk op papier, muurbeelden en ruimtelijk werk gebruikt Henny Schakenraad grafiek en gemengde technieken om de betekenislagen van deze archetypische vorm te doorgronden.
Geborgenheid, kwetsbaarheid, rust en reinheid worden met kommen en schalen geassocieerd, en ook tegenstellingen als hol/bol, statisch/dynamisch, mannelijk/vrouwelijk, werelds/alledaags. Omkeringen en tegenstrijdigheden brengen de kunstenaar tot het onvoorspelbare, en zo tot nieuwe inzichten en beelden.
Herkenbaarheid en vervreemding, het poëtische van het onverwachte, ons archetypische geheugen met zijn vaak schijnbare tegenstellingen, het verleden en heden zijn bronnen waaruit zij eindeloos kan putten. In de Oude Victorkerk, waar verschillende verledens met elkaar zijn verweven als zwijgende contrasten, doet de ruimte haar werk resoneren.


Te bezoeken op zondagen (ook Hemelvaartsdag) van 13 tot 17 uur.
in de oude victor Batenburg
entree Oude of St Victorkerk, Batenburg

In de Oude Victor presenteert in de zomermaanden exposities van hedendaagse kunstenaars in de Oude of Sint-Victorkerk in Batenburg, een pittoresk stadje aan de Maas in Gelderland. Een eeuwenoud kerkje dat veel herbergt wat herinnert aan de geschiedenis van Batenburg en het kasteel dat er ooit was (nu een markante ruïne). In de sfeervolle ruimtes passen moderne kunstwerken wonderwel, en de combinatie van nieuw en oud maakt een bezoek aan het kerkje een bijzondere ervaring.

Openingstijden

van 7 mei t/m 24 september 2023
zondags van 13 tot 17 uur (ook op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag, en op zaterdag van Monumentenweekeinde)

Stuur een bericht naar in de oude victor