Marieke Thiescheffer

Expositie is afgelopen

Imaginaire Portretten

Tentoonstelling 27-11-2019 t/m 31-12-2019 > Delft
Marieke Thiescheffer Imaginaire Portretten
Imaginaire portretten
Een overzichtstentoonstelling van het werk van de Delftse kunstenares Marieke Thiescheffer
“Op de kunstacademie leer je dat het belangrijk is om je als kunstenaar te onderscheiden. Kunst maken is niet alleen een ambacht. Het is ook een zoektocht naar wie je bent en wat je inspiratiebronnen zijn.” Die zoektocht leidde tot indrukwekkende series geschilderde portretten en tekeningen die tijdens de expositie te zien zijn.
Op deze kleurrijke expositie van tekeningen en schilderijen is goed te zien hoe Marieke zich in de loop der jaren als kunstenaar heeft ontwikkeld. De veelzijdigheid in haar werk kenmerkt zich door soms heel realistische portretten met expressieve uitdrukkingen, maar ook abstracte, onherkenbare hoofden. De gelaatsuitdrukkingen zijn geïnspireerd op werk van F.X. Messerschmidt (1736-1783). In haar olieverf schilderijen laat zij een bijzonder kleurgebruik zien, waarbij gebruik is gemaakt van de transparante werking van olieverf en het schilderen in lagen.
Ze heeft van oude jeugdfoto’s gezichten getekend waar je ook de omgeving in het hoofd ziet terug komen. De fijne detailleringen in haar tekeningen zijn een plezier om naar te kijken. Ook de natuur is een grote inspiratiebron. Dat zien we aan de organische hersenspinsels rond de hoofden. Plantenvormen als de hertshoornvarens, vogels, kwallen, eencellige en vormen uit de nanowereld herkennen we in de hoofdvormen. Tijdschriften, boeken en krantenfoto’s inspireerden haar tot het maken van fantasierijke tekeningen, waarbij zij foto’s bestudeerde en als een collage bij elkaar voegde. Het gezicht van een jongen met een kapsel van een vogelstaart is daar een voorbeeld van.
Als laatste kunnen haar muzikale schetsen niet onvermeld blijven: intuïtieve tekeningen op muziek gemaakt tijdens concerten en in kleur uitgewerkt.
De expositie is te zien in de prachtige ruimte in het Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4, op de 1e etage boven de kunstsuper, op alle dagen behalve maandag.

Stuur een bericht naar "Marieke Thiescheffer"