favorietenVerwijder uit favorieten

Museum Elburg

Expositie is afgelopen

Octopussen, stieren en andere dieren

Tentoonstelling 04-02-2012 t/m 26-05-2012 > Elburg
Museum Elburg Octopussen, stieren en andere dieren

Othello van Anton ter Braak

Museum Elburg Octopussen, stieren en andere dieren (2)

De ark van Harro Nikkels in de benedenkapel van Museum Elburg

Museum Elburg Octopussen, stieren en andere dieren (3)

Beeldengroep van Paul Beckers in kloostertuin van Museum Elburg

Afbeeldingen van mammoeten, oerossen, wolharige neushoorns, paarden, stieren en andere dieren werden al duizenden jaren geleden door de mens op wanden in holen en spelonken gegraveerd. De rol van het dier in de beeldende kunst nam in de loop der eeuwen diverse vormen aan. In Museum Elburg zien we hoe hedendaagse kunstenaars omgaan met het thema ‘dieren’ in de expositie ‘Octopussen, stieren en andere dieren’.

Dieren in de kunst
Het dier werd vroeger gezien als jachtdier, maar ook als wezen behept met hogere machten of als fabeldier in bestiaria, sprookjes, legendes en in de mythologie. Begin 19eeeuw (Romantiek) worden meestal dieren die gevoelens van vertedering en ontroering opwekken afgebeeld. In het midden van de 19e eeuw veranderde er veel in de beeldende kunst door toenemende industrialisatie en sociale verschillen. Het was een tijd van nieuwe ontdekkingen en van het vooruitgangsdenken. Het symbolisme was een reactie hierop en maakte gretig gebruik van dieren in de kunst om het onderbewuste en het onverklaarbare uit te drukken. Tegenwoordig worden dieren soms zèlf als expositiemateriaal tentoongesteld of op bijzondere wijze verwerkt als kunstwerk. In Museum Elburg is gekozen voor een expositie met beelden, grafiek, keramiek, schilderijen en toegepaste kunst.

Kunstenaars
Voor deze expositie hebben zestien professionele kunstenaars werk ter beschikking gesteld of vervaardigd. Het betreft figuratief werk dat soms gestileerd en vrij geïnterpreteerd is. Brons, steen, plastic, hout en werken op papier en doek representeren uiteenlopende thema’s en emoties waarvoor het dier als metafoor staat, of in veel werken sterk op zichzelf staat.

De deelnemende kunstenaars zijn:

Coba Koster (beelden),
Frans van Straaten (beelden),
Evert den Hartog (beelden),
Martin Linnartz (tekeningen),
Ineke Otte (sieraden, toegepaste kunst),
Anton ter Braak (beelden),
Jan van Driel (schilderijen),
Bert Otter (beelden),
Henk Tichelaar (grafiek- etsen),
Harro Nikkels (beelden),
Hiske Wiersma (schilderijen),
Lydia Roelofsen (grafiek),
Ulco Glimmerveen (schilderijen),
Paul Beckers (beelden),
Marianne Bijker (keramiek)
Hans Dillesse (Grafiek-houtsnedes).

De kunstwerken die geëxposeerd worden zijn allemaal te koop.

Museum Elburg

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Eens was het een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laat-gotische panden is nu het Museum Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. Behalve de vaste collectie zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen te zien over uiteenlopende onderwerpen. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de verstilde binnenplaats en de kloostertuin heeft u een prachtig uitzicht op het klooster. Van het oude stadje Elburg is nog veel bewaard gebleven. Veel van de straten en steegjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen, het tijdperk waarin Elburg is geworden tot wat het naar vorm nu nog is. De Vischpoort, kazematten en muurhuisje behoren eveneens tot het museum.

Openingstijden

Di t/m za 11.00 - 17.00 uur

Contact


Museum Elburg
Jufferenstraat 6 - 8
8081 CR Elburg
Nederland
Tel: (0525) 681 341

www.museumelburg.nl
1797 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar "Museum Elburg"